Μελέτη χημικών συστατικών ελληνικών ηδύποτων-παραδοσιακών ποτών μέσω χρήσης τεχνολογίας προσρόφησης ρητίνης και χρωματογραφικών φασματοσκοπικών μεθόδων

Περίληψη

Στην παρούσα διατριβή ερευνήσαμε τα χημικά συστατικά από ποικιλία Ελληνικών παραδοσιακών ηδύποτων, συγκεντρώνοντας κυρίως το ενδιαφέρον στην αξιολόγηση του αρωματικού προφίλ τους, μέσω διάφορων μεθόδων απομόνωσης και ταυτοποίησης των πτητικών συστατικών. Μέθοδοι απομόνωσης πτητικών συστατικών που ακολουθήσαμε ήταν: Υδροαπόσταξη, εκχύλιση με διαλύτες, έκθλιψη, απομόνωση πτητικών συστατικών μέσων ρητίνων προσρόφησης και κατόπιν εκχύλιση σε διαλύτη, καθώς επίσης χρήση τεχνικών Headspace, δηλαδή κορεσμού πτητικών συστατικών σε κλειστό φιαλίδιο, και κατόπιν προσρόφηση αυτών σε κατάλληλες ίνες απορρόφησης SPME. Αέρια Χρωματογραφία ως μέθοδος ανάλυσης μέσω μηχανημάτων GC-MS με στήλη DB5, αλλά και χειρόμορφη στήλη, GC-MS/MS για στοχευμένη ανάλυση πτητικών συστατικών, καθώς και GC-TOF-MS για αυξημένη ευαισθησία στην ταυτοποίηση πτητικών συστατικών. Ελληνικά παραδοσιακά ηδύποτα από διάφορα βότανα, φρούτα, καρπούς, αλλά και άνθη αναλύθηκαν αρχικά, επικεντρώνοντας κατόπιν το ενδιαφέρον της έρευνας ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In this research we studied the chemical compounds of a variety of Greek traditional liqueurs, mainly focused on evaluating their aroma profile through a variety of volatile isolation and identification methods. Water distilation, solvent extraction, cold pressing, volatile adsorption through amberlite resin followed by subsequent solvent extraction, as also Headspace techniques through SPME fibers were the main volatile isolation methods we followed. Volatile analysis was carried out through various Gas Chromatography instruments; GC-MS with DB5 column, and chiral column, GC-MS/MS for targeted volatile analysis, as also GC-TOF-MS for higher sensitivity in volatile compound identification. Greek traditional liqueurs of various herbs, fruits, nuts, as also flowers were initially analysed, focusing consequently the interest on evaluating the diversity in aroma profiles of Citrus liquers; Comparison of the key aroma compounds of various Citrus fruits peel oils and liqueurs; Comparison of ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/42059
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42059
ND
42059
Εναλλακτικός τίτλος
Research on chemical compounds of greek liqueurs - traditional spirits through the use of resin adsorption technology and chromatographic, spectroscopic methods
Συγγραφέας
Παλάσσαρου, Μαρία (Πατρώνυμο: Στυλιανός)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Μαγιάτης Προκόπης
Μαυρομούστακος Θωμάς
Οικονόμου Αναστάσιος
Ζερβού Μαρία
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Πτητικά συστατικά; Ηδύποτα; Εσπεριδοειδή; Σύκα; XAD-4 ρητίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
236 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)