Απομόνωση, μελέτη και βιολογική δραστικότητα συστατικών φυσικών προϊόντων

Περίληψη

O στόχος της παρούσας διατριβής αυτής ήταν ο προσδιορισμός του είδους και της ποσότητας των φαινολικών και φλαβονοειδών ενώσεων στα εκχυλίσματα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της οικογένειας Lamiaceae της ελληνικής υπαίθρου, η διαπίστωση των αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών τους ιδιοτήτων και η ταυτοποίηση των ενώσεων με αντιοξειδωτική και βιολογική δράση.Σκοπός μας ήταν η μελέτη της επίδρασης τεσσάρων διαλυτών εκχύλισης (αιθανόλης, νερού, διχλωρομεθανίου και εξανίου) στο ολικό φαινολικό περιεχόμενο, στον υπολογισμό των συνολικών φλαβονοειδών, στην αντιοξειδωτική δράση, στην ποιοτική και ποσοτική σύσταση των εκχυλισμάτων τριών φυτών της ελληνικής χλωρίδας, του βασιλικού (λατ. Ocimum basilicum), του δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis Linn.), και της ματζουράνας (λατ. Origanum Majorana).Η σύγκριση των αποτελεσμάτων στους τέσσερις διαλύτες εκχύλισης έδειξε σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών, με την αιθανόλη να παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους διαλύτε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the thesis is to qualitatively and quantitatively assess the phenolic and flavonoid content of extracts of medicinal plants of the Lamiaceae family typically found in the Greek flora. Their antioxidant capacity was correlated to their anticancer activity by in vitro and in silico studies.Specifically, we evaluated the impact of using four different solvent media (water, ethanol, dichloromethane and hexane) to the: total phenolic content, total flavonoid content, antioxidant activity, qualitative and quantitative composition of three aromatic plants: Sweet Basil (Ocimum basilicum), Rosmary (Rosmarinus officinalis Linn.), and Marjorma (Origanum Majorana).Our results showed significant differences among the four different extracting routes with ethanol being the best extracting medium. We also found that antioxidant activity is linearly correlated to the total phenolic and flavonoid content. The strong influence of the solvent medium was also confirmed by experiments with HPLC, ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/38936
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38936
ND
38936
Εναλλακτικός τίτλος
Extraction, study and biological activity of ingredients of natural products
Συγγραφέας
Ζαρλαχά, Αγγελική (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κόβαλα - Δεμερτζή Δήμητρα
Πλακατούρας Ιωάννης
Σταλίκας Κωνσταντίνος
Χατζηκακού Σωτήριος
Γκιώκας Δημοσθένης
Μαλανδρίνος Γεράσιμος
Παππάς Περικλής
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φαρμακευτικά φυτά; Αντικαρκινική δράση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
iv, 187 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)