Μελέτη προϊόντων της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποίησης: προσδιορισμός βιοδραστικών συστατικών και αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δράσης
Περίληψη
Στόχος της διατριβής αποτέλεσε ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός του πολυφαινολικού περιεχομένου των σημαντικότερων γηγενών ποικιλιών του είδους V. Vinifera που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή οίνου στην Ελλάδα καθώς επίσης των παραγόμενων μονοποικιλιακών οίνου και των υποπροϊόντων της οινοποίησης. Επιπλέον μελετήθηκε η εποχική και ετήσια διακύμανση του πολυφαινολικού περιεχομένου των σταφυλιών και η επίδραση της διαδικασίας της οινοποίησης στη σύσταση των παραγόμενων οίνων. Οι αναλυτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν RP-HPLC και φωτομετρικές μέθοδοι. Τα εκχυλίσματα και οι οίνοι ελέχθηκαν ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση in vitro με τις μεθόδους α) DPPH, β) FRAP γ) προστασία οξείδωσης LDL και δ) μέτρηση μείωσης ενδοκυτταρικών ενεργών μορφών οξυγόνου (ROS). Επίσης προσδιορίστηκε η αντιβακτηριακή δράση των εκχυλισμάτων έναντι στον μικροοργανισμό Listeria monocytogenes. Συμπερασματικά τα ελληνικά αμπελοκομικά προϊόντα εμφανίζουν πλούσια πολυφαινολική σύσταση η οποία επη ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The beneficial health effects of grape berries (Vitis vinifera L.) are well established through various epidemiological, clinical and in vitro studies. These activities have been attributed to the presence of polyphenols, a class of widespread metabolites. Objective of this study was the assay of polyphenolic content in different grape parts and products of the Greek grapevine production. For this purpose an optimized ultrasound extraction procedure was developed using liquid solvents. Interest of our research was focused on the following issues: 1) Qualitative and quantitative determination of the polyphenolic profile of the most important Greek grape varieties. 2) Determination of grape skin and seeds polyphenolic content. 3) Qualitative and quantitative determination of the polyphenolic profile of varietal Greek wines. 4) Qualitative and quantitative determination of the polyphenolic content of vinification by-products. 5) Evaluation of the antimicrobial activity of extracts from gr ...
περισσότερα
Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (113.7 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.