Μοριακή επιδημιολογία κλινικών στελεχών καμπυλοβακτηριδίων και στελεχών που απομονώνονται από ζώα, πτηνά και τροφές

Περίληψη

Οι λοιμώξεις από Campylobacter αποτελούν ένα τροφιμογενές νόσημα με υψηλή συχνότητα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Το 2007, οι λοιμώξεις από καμπυλοβακτηρίδια αποτελούσαν το συχνότερα δηλούμενο βακτηριακό αίτιο της οξείας γαστρεντερίτιδας σε αρκετά κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης , ξεπερνώντας τη σαλμονέλλα, ενώ στις ΗΠΑ αφορούσαν το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων τροφιμογενών λοιμώξεων. Η κατανάλωση κρέατος από κοτόπουλα φαίνεται να αποτελεί την κυριότερη πηγή μετάδοσης καμπυλοβακτηριδίων στον άνθρωπο. Παράλληλα, σε πολλές χώρες καταγράφονται υψηλά ποσοστά αντοχής στελεχών καμπυλοβακτηριδίων στα αντιβιοτικά, τόσο από κλινικά δείγματα όσο και από δείγματα πουλερικών.Η παρούσα διδακτορική διατριβή επιχειρεί να προσεγγίσει το πολύπλοκο αυτό θέμα και να καταγράψει για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο δεδομένα που αφορούν στη συχνότητα απομόνωσης αλλά και αντοχής στελεχών Campylobacter που απομονώνονται από πουλερικά.Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη σύστημα καταγραφής και επιτήρησης των στ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Campylobacter spp. are a common cause of gastroenteritis in humans worldwide. In 2007, Campylobacter infections continued to be the most commonly reported gastrointestinal bacterial infections in the EU and accounted for one-third of laboratory-confirmed foodborne illness in the USA.The species most commonly associated with human infection are C.jejuni, C.coli and C.lari but other Campylobacter spp. can cause human disease.Thermophilic Campylobacter spp. are widespread in nature. The principal reservoirs are the intestinal tracts of domestic and wild birds, food animals such as poultry, cattle,pigs, sheep and pets especially cats and dogs. However, Campylobacter spp. do not cause clinical disease to animals. The bacteria can easily contaminate various foodstuffs including meat, raw milk and dairy products and less frequently fish products and fresh vegetables. Consumption of undercooked poultry meat and drinking water from untreated water sources have been associated with sporadic huma ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/31602
ND
31602
Εναλλακτικός τίτλος
Molecular epidemiology of campylobacter isolates from poultry, animals and animals food
Συγγραφέας
Μαρίνου, Ιωάννα του Ανδρέας
Ημερομηνία
2012
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής
Εξεταστική επιτροπή
Χατζηπαναγιώτου Στυλιανός
Μητρούσια-Ζιούβα Αγγελική
Λεγάκης Νικόλαος
Νικολάου Χρυσούλα
Τζουβελέκης Λεωνίδας
Μπουφίδου Φωτεινή
Ιωαννίδης Αναστάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Βασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Καμπυλοβακτηρίδια; Πουλερικά; Πτηνοτροφεία; Αντοχή αντιμικροβιακή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxvi, 143 σ., εικ., πιν.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)