Προσδιορισμός φαινολικών συστατικών αρωματικών φυτών

Περίληψη

Τα συνθετικά χημικά συντηρητικά τροφίμων χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην εποχή μας εξαιτίας των άριστων αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και λοιπών ιδιοτήτων τους με αμφισβητούμενες ωστόσο και αμφίβολες επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή κυρίως μακροπρόθεσμα. Στα πλαίσια της υγιεινότερης διατροφής και της δικαιολογημένης, ως ένα βαθμό, καχυποψίας του καταναλωτή έναντι στο επεξεργασμένο τρόφιμο και τα χημικά συντηρητικά, ήταν αναμενόμενη η στροφή προς την ανάπτυξη και την εφαρμογή περισσότερο «φυσικών» συντηρητικών και μεθόδων συντήρησης. Η τάση αυτή έχει ασκήσει πίεση στις βιομηχανίες τροφίμων, ώστε να χρησιμοποιούν περισσότερο «φυσικά» εναλλακτικά συντηρητικά για την παράταση του χρόνου συντήρησης του τροφίμου. Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει την έρευνα για ανάπτυξη συντηρητικών προερχόμενων από φυσικές πηγές καθώς και ‘ηπίων’ μεθόδων συντήρησης. Σημαντικές πηγές φυσικών συντηρητικών θεωρούνται τα φυτά. Πολλά φυτά είναι άριστες πηγές ουσιών, όπως είναι τα φλαβονοειδή και άλλα φαινολικά σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

It is well known that phenolic compounds are constituents of many plants and herbs, and they have attracted a great deal of public and scientific interest because of their health promoting effects as antioxidants. Their significance to the human diet and antimicrobial activity has been recently established. Indeed these compounds have been proposed as potential natural preservatives, to substitute chemical preservatives since consumer pressure on food industry has increased during the last decades. Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography (RP-HPLC) was employed for the identification and quantification of phenolic compounds of selected plants and herbs. Gas Chromatography - Mass Spectrometry method (GC-MS) was also used for identification of phenolic compounds after silylation. Conversion of the non volatile and thermolabile phenolic compounds into volatile and thermotolerant derivatives before analysis by GC-MS is a prerequisite. The derivatization process was optimized a ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21969
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21969
ND
21969
Εναλλακτικός τίτλος
Determination of phenolic compounds in aromatic plants
Συγγραφέας
Προεστός, Χαράλαμπος του Βασίλειος
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κωμαῒτης Μιχαήλ
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κουτίνας Αθανάσιος
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Ρόδης Παναγιώτης
Τάσιουλα-Μάργαρη Μαρία
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Άλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Φαινολικά συστατικά; Αρωματικά φυτά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
207 σ., εικ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)