Ενθυλάκωση βιοδραστικών ενώσεων σε φυσικά πολυμερή με εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων νανοεγκλεισμού με σκοπό την ενσωμάτωσή τους σε συστήματα τροφίμων

Περίληψη

Η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιοδραστικά συστατικά ώστε να παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, αποτελεί έναν τομέα αυξημένου ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία τροφίμων. Μεταξύ των βιοδραστικών συστατικών, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για τη βελτίωση των διατροφικών χαρακτηριστικών και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων των υπαρχόντων προϊόντων τροφίμων, σημαντική θέση κατέχουν τα καροτενοειδή. Τα πιο συνήθη χρησιμοποιούμενα καροτενοειδή στη βιομηχανία τροφίμων είναι το β-καροτένιο, το λυκοπένιο, η ασταξανθίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία ενσωματώνονται στα τρόφιμα λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης και της χρωστικής τους ικανότητας. Το β-καροτένιο, το οποίο είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα καροτενοειδή και αποτελεί ένα λιπόφιλο μικροθρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας. Ωστόσο, η χρήση του β-καροτενίου σε λειτουργικά τρόφιμα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The development of functional foods, which are enriched with bioactive ingredients providing beneficial properties to human health, is an area of growing interest for the food industry. Among the bioactive ingredients, which are widely used in the food industry improving the nutritional characteristics and organoleptic properties of existing food products, carotenoids play an important role. The most commonly used carotenoids in the food industry are β-carotene, lycopene, astaxanthin, lutein and zeaxanthin, which are incorporated into foods due to their antioxidant activity and coloring properties. β-carotene, which is a precursor of vitamin A, is the most common of all carotenoids and is a lipophilic micronutrient that is important for maintaining human health. However, the use of β-carotene in functional foods and supplements is currently limited due to its low solubility in water and its chemical instability when exposed to environmental factors. Therefore, a challenge for the food ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50273
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50273
ND
50273
Εναλλακτικός τίτλος
Encapsulation of bioactive compounds in natural polymers through novel nanoencapsulation techniques for their incorporation into food systems
Συγγραφέας
Δρόσου, Χριστίνα (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων. Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών
Εξεταστική επιτροπή
Κροκίδα Μαγδαληνή
Τζια Κωνσταντίνα
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Μαρούλης Ζαχαρίας
Παππά Αθηνά
Τόπακας Ευάγγελος
Τσόπελας Φώτιος
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΕπιστήμη Χημικού Μηχανικού ➨ Χημεία και Τεχνολογία διεργασιών
Λέξεις-κλειδιά
Εγκλεισμός; Ηλεκτρο-υδροδυναμική Διεργασία; Ξήρανση με ψεκασμό; Ξήρανση υπό κατάψυξη; Καροτενοειδή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)