Αξιολόγηση διατροφικών παρεμβάσεων που υλοποιούνται από το δάσκαλο με σκοπό τη βελτίωση διαιτητικών συνηθειών και συμπεριφορών παιδιών σχολικής ηλικίας

Περίληψη

Ιδιαίτερα καθοριστικός είναι ο ρόλος της διατροφής ως παράγοντας προαγωγής και διατήρησης της υγείας ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Παρά τη σημαντική θέση στις συστάσεις που κατέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, η συχνότητα κατανάλωσης τους από τα παιδιά παραμένει πολύ χαμηλότερη της συνιστώμενης. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για βελτίωση και υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφικής συμπεριφοράς και ιδιαίτερα της αύξησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, οι παρεμβάσεις στο σχολείο δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού οι δάσκαλοι της τάξης είναι αυτοί που παραδοσιακά διδάσκουν αγωγή υγείας και διατροφή. Έστω όμως κι αν αναγνωρίζουν τη σημασία της διατροφικής εκπαίδευσης και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα για τα παιδιά και να τα επηρεάσουν να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες, αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων διατροφικής αγωγής ή αγωγής υγείας.Σκοπός της διατριβής ήταν να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα ενός νέου τρόπου διατροφικής παρέμβασης στο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Diet and nutrition are important factors for the promotion and preservation of optimal health throughout the entire life course. Despite the importance given by the scientific community to promote and increase consumption of fruits and vegetables, people of all ages seem to have inadequate intakes. A large percentage of children aged 10-11 years old, is reported to have a much lower consumption of fruits and vegetables than the one recommended. Understanding the need to improve and adopt a healthy nutritional behavior and particularly the need to increase the consumption of fruit and vegetable, school interventions give encouraging results. Teachers are the one who traditionally provide health and nutrition education. Even if they recognize the benefits of health education and they can serve as role models through their own food practices and influence their students' eating behaviors, they encounter difficulties and obstacles in the development and implementation of health and nutriti ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/35896
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35896
ND
35896
Εναλλακτικός τίτλος
Evaluation of nutritional interventions undertaken by the teacher to improve nutritional habits and behavior of school age children
Συγγραφέας
Περίκκου, Αναστασία του Ανδρέας
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Γιαννακούλια Μαρία
Ζαμπέλας Αντώνιος
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Ματάλα Αντωνία - Λήδα
Πολυχρονόπουλος Ευάγγελος
Μπενέτου Βασιλική
Μαυρικάκη Ευαγγελία
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΕκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά
Διατροφική παρέμβαση; Φρούτα; Παιδιά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
212 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)