Περίληψη
Το κύριο αντικείμενο της παρούσης διδακτορικής διατριβής ήταν η επίδραση συσκευασίας και «φυσικών» αντιμικροβιακών παραγόντων στην ποιότητα και μικροβιολογική ασφάλεια ενός νωπού προϊόντος πουλερικών (Σουβλάκι Κοτόπουλο/Πιπεριά). Στα πλαίσια του πειραματικού Κεφαλαίου 1, μελετήθηκε η πορεία ανάπτυξης/επιβίωσης της Listeria monocytogenes, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Montevideo και του σπορογόνου βακτηρίου Bacillus cereus, μετά τον ενοφθαλμισμό τους στο προϊόν και κατά τη συντήρηση σε αερόβια συσκευασία για 6 ημέρες (4 οC). Τα βακτήρια L. monocytogenes και S. enterica δεν αναπτύχθηκαν στο προϊόν, αλλά ο B. cereus επέδειξε σημαντική αύξηση κατά 2.5 log CFU/g. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Κεφαλαίου 2, ο μικροβιολογικός χρόνος συντήρησης του προϊόντος σε αερόβια συσκευασία (Α) ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (Μ) χωρίς αντιμικροβιακούς παράγοντες, υπολογίστηκε σε 4 και 6 ημέρες, αντίστοιχα (4 oC). Εκ του συνόλου των μεταχειρίσεων που εξετάστηκαν, η Μ-Χ-Θ (συνδυαστική χρ ...
Το κύριο αντικείμενο της παρούσης διδακτορικής διατριβής ήταν η επίδραση συσκευασίας και «φυσικών» αντιμικροβιακών παραγόντων στην ποιότητα και μικροβιολογική ασφάλεια ενός νωπού προϊόντος πουλερικών (Σουβλάκι Κοτόπουλο/Πιπεριά). Στα πλαίσια του πειραματικού Κεφαλαίου 1, μελετήθηκε η πορεία ανάπτυξης/επιβίωσης της Listeria monocytogenes, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Montevideo και του σπορογόνου βακτηρίου Bacillus cereus, μετά τον ενοφθαλμισμό τους στο προϊόν και κατά τη συντήρηση σε αερόβια συσκευασία για 6 ημέρες (4 οC). Τα βακτήρια L. monocytogenes και S. enterica δεν αναπτύχθηκαν στο προϊόν, αλλά ο B. cereus επέδειξε σημαντική αύξηση κατά 2.5 log CFU/g. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Κεφαλαίου 2, ο μικροβιολογικός χρόνος συντήρησης του προϊόντος σε αερόβια συσκευασία (Α) ή σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (Μ) χωρίς αντιμικροβιακούς παράγοντες, υπολογίστηκε σε 4 και 6 ημέρες, αντίστοιχα (4 oC). Εκ του συνόλου των μεταχειρίσεων που εξετάστηκαν, η Μ-Χ-Θ (συνδυαστική χρήση τροποποιημένης ατμόσφαιρας, χιτοζάνης 1.5% v/w= 0.03% w/w και θυμαρέλαιου 0.2% v/w) αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική στη μείωση όλων των μικροοργανισμών αλλοίωσης που εξετάστηκαν, παρατείνοντας το μικροβιολογικό χρόνο συντήρησης του προϊόντος κατά 7-9 ημέρες. Με βάση τα αποτελέσματα του Κεφαλαίου 3, κατά τη μελέτη της ανάπτυξης-επιβίωσης των παθογόνων βακτηρίων μετά τον ενοφθαλμισμό τους στο προϊόν και κατά τη συντήρησή στους 4 οC σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (δείγματα Μ), τον κύριο μικροβιολογικό κίνδυνο αποτέλεσε η L. monocytogenes. Ωστόσο ο συνδυασμός Μ-Χ-Θ απέτρεψε την ανάπτυξη της, διατηρώντας τη μικροβιολογική του ασφάλεια, για διάστημα τουλάχιστον 8 ημερών. Στους 8 oC, όλα τα παθογόνα βακτήρια που ενοφθαλμίστηκαν στο προϊόν αυξήθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, ο συνδυασμός Μ-Χ-Θ διατήρησε τη μικροβιολογική ασφάλεια του προϊόντος για διάστημα 5-6 ημερών (8 οC). Επίσης, στον ίδιο συνδυασμό ο πληθυσμός του B. cereus διατηρήθηκε <6.0 log CFU/g μειώνοντας την πιθανότητα παραγωγής εντεροτοξίνης (μείωση κατά 2.0 log CFU/g σε σχέση με M). Στο τελευταίο Κεφάλαιο 4, μελετήθηκε η επίδραση μικροκυμάτων στην επιβίωση των παραπάνω παθογόνων βακτηρίων μετά τον ενοφθαλμισμό τους στις μεταχειρίσεις Μ και Μ-Χ-Θ. Μείωση ≥ 6 log CFU/g (θανάτωση) των S. Montevideo και της L. monocytogenes επιτεύχθηκε μετά από t=2 και t=3-4 min, αντίστοιχα (80-82 oC). Ο B. cereus μειώθηκε κατά 2.0-4.5 log CFU/g αλλά επιβίωσε της θερμικής επεξεργασίας. Ωστόσο, ο συνδυασμός Μ-Χ-Θ μείωσε την θερμοανθεκτικότητα του B. cereus, εφόσον ο πληθυσμός του μετά από t=4 min κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (1.5-3.55 log CFU/g), σε αντίθεση με τον μάρτυρα.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The main objective of the present Doctoral Thesis was to examine the combined effect of “natural” antimicrobial agents and packaging on the quality and microbiological safety of a fresh poultry product, consisting of chicken chunks and green chopped bell peppers (“Souvlaki”). The Thesis comprised the following Chapters: Chapter 1: The study of the fate of Listeria monocytogenes, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Montevideo and spore former bacterium Bacillus cereus, inoculated onto the product (“Souvlaki”) evaluated under aerobic conditions for a period 6 days at 4 οC. During storage the growth of L. monocytogenes and S. enterica was retarded, whereas the respective of B. cereus was increased by ca. 2.5 log CFU/g. Chapter 2: The shelf life of product (based on mesophilic Total Viable Counts) under aerobic (A) or modified atmosphere packaging (M) conditions with no antimicrobials added was 4 and 6 days, respectively (4 οC). Of all the treatments examined, M-CH-T (combine ...
The main objective of the present Doctoral Thesis was to examine the combined effect of “natural” antimicrobial agents and packaging on the quality and microbiological safety of a fresh poultry product, consisting of chicken chunks and green chopped bell peppers (“Souvlaki”). The Thesis comprised the following Chapters: Chapter 1: The study of the fate of Listeria monocytogenes, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Montevideo and spore former bacterium Bacillus cereus, inoculated onto the product (“Souvlaki”) evaluated under aerobic conditions for a period 6 days at 4 οC. During storage the growth of L. monocytogenes and S. enterica was retarded, whereas the respective of B. cereus was increased by ca. 2.5 log CFU/g. Chapter 2: The shelf life of product (based on mesophilic Total Viable Counts) under aerobic (A) or modified atmosphere packaging (M) conditions with no antimicrobials added was 4 and 6 days, respectively (4 οC). Of all the treatments examined, M-CH-T (combined application of modified atmosphere packaging, chitosan 1.5% v/w= 0.03% w/w, and thyme oil 0.2% v/w) proved to be the most effective in inhibiting the growth of all spoilage microorganisms, extending the microbiological shelf life of the product by 7-9 days. Chapter 3: Based on the results obtained from the fate/survival of the aforementioned pathogens, inoculated onto the poultry product, stored under modified atmosphere packaging and in the absence of antimicrobials at 4 oC (M), L. monocytogenes proved to be the main microbiological risk. However, treatment M-CH-T restricted growth of the pathogen during storage for at least 8 days at 4 oC (bacteriostatic effect). At 8 oC, all pathogens grew fast onto the product. Again, M-CH-T revealed a bacteriostatic effect on L. monocytogenes and Salmonella enterica during storage for 5-6 days, at 8 oC. In the case of B. cereus, the aforementioned treatment maintained its final population below 6.0 log CFU/g, thus reducing the probability of enterotoxin formation (reduction by ca. 2.0 log CFU/g, as compared to M). Chapter 4: The effect of microwave heating (MW) inactivation on the aforementioned pathogens, inoculated onto treatments M, M-CH-T, was evaluated. The effect of MW processing showed that total elimination (reduction ≥ 6 log CFU/g) of S. Montevideo and L. monocytogenes was achieved after cooking time of t= 2 min and t=3-4 minutes, respectively (80-82 οC). B. cereus population was significantly affected (a reduction of ca. 2-4.5D) by the use of MW, with the cells able to survive. M-CH-T reduced B. cereus final counts after 4 min at satisfactory levels (1.5-3.55 log CFU/g) unlike the untreated product (control, M).
περισσότερα