Καινοτόμος μέθοδος για παραγωγή οίνου σε οικιακή κλίμακα με ξηρές πρώτες ύλες

Περίληψη

Στο πρώτο μέρος της διατριβής έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά τις βιοτεχνολογικές διεργασίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται τα τελευταία 30 χρόνια στην παραγωγή οίνου. Παρόλο που για τη βιομηχανική παραγωγή οίνου έχουν γίνει αρκετές προτάσεις και έρευνες, οι ερευνητικές προσπάθειες που έγιναν για την οικιακή οινοποίηση είναι ελάχιστες. Έτσι, η παρούσα διατριβή επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθόδου για οινοποίηση σε οικιακή κλίμακα. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η δυνατότητα παραγωγής διαφόρων τύπων οίνου σε οικιακό ψυγείο με τη χρήση μιγμάτων ξηρών πρώτων υλών και λυοφιλιωμένων καθαρών στελεχών ζυμών με ελεύθερα και ακινητοποιημένα κύτταρα. Για να χαρακτηρισθεί η μέθοδος αυτή ως καινοτόμος, εξετάσθηκε αν ικανοποιούνται τα κριτήρια των κινητικών παραμέτρων της αλκοολικής ζύμωσης, ενώ τα τελικά προϊόντα που προέκυψαν αξιολογήθηκαν ως προς τη σταθερότητα και την ποιότητά τους. Ως φορείς ακινητοποίησης των κυττάρων χρησιμοποιήθηκαν απολιγνινοποιημένα κυτταρινούχα υλικά κ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The biotechnological processes concerning wine making were reviewed in the first section of this thesis. Even though there are many research proposals for industrial wine making, the available literature for home wine making is scarce. Therefore the present thesis has focused on the development of a novel method for home winemaking, using mixtures of dried raw materials and freeze dried biocatalysts of free and immobilized cells. In order to characterize the proposed method as novel in alcoholic fermentation technology, short fermentation times and good ethanol yields should be obtained, while the final product’s quality and consistency were evaluated. Delignified cellulosic materials and gluten pellets were used as immobilization supports. These materials are of food grade purity, cheap and abundant in nature. Freeze drying of cells was performed with a cooling rate of 3°C/min without use of any protecting medium. Use of Scanning Electron Microscopy confirmed that cells continue to be ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18130
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18130
ND
18130
Εναλλακτικός τίτλος
Novel method for home wine making using dried raw materials
Συγγραφέας
Σύψας, Βασίλειος (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κουτίνας Αθανάσιος
Κανελλάκη Μαρία
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κωμαϊτης Μιχαήλ
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Μπεκατώρου Αργυρώ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Οικιακή οινοποίηση; Λυοφιλιωμένοι βιοκαλύτες; Απολιγνινοποιημένα κυτταρινούχα υλικά; Σφαιρίδια γλουτένης; Οίνος χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη; Οίνος; Σταφιδίτης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
238 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)