Από το σταφύλι στον οίνο: μοριακή ταυτοποίηση ζυμών και δυναμική εξέλιξη των μικροβιακών κοινοτήτων

Περίληψη

Οι ράγες και το γλεύκος των σταφυλιών αποτελούν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, η δομή του οποίου καθορίζεται από διάφορους γεωχημικούς και βιολογικούς παράγοντες. Ο μύκητας Botrytis cinerea είναι ένα σημαντικός παθογόνος παράγοντας των σταφυλιών που επηρεάζει δραματικά τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά τους. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η αλλαγή στην φυσιολογική κατάσταση των βοτρυωμένων ραγών θα μπορούσε να επηρεάσει και αν ναι με ποιον τρόπο τη δομή της βιοκοινότητας των ζυμών στην επιφάνεια των σταφυλιών και ακολούθως τη δυναμική τους εξέλιξη κατά την διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν οι ενδογενείς πληθυσμοί των ζυμών που αποικίζουν την επιφάνεια υγιών και προσβεβλημένων από Βοτρύτη σταφυλιών από αμπελώνες της Αττικής και της Αρκαδίας καθώς και η δυναμική τους εξέλιξη κατά την αλκοολική ζύμωση των αντίστοιχων γλευκών. Η ετερογένεια των ειδών προσδιορίστηκε με ανάλυση πολυμορφισμού μήκους θραυσμάτων περιορισμού (RFLP) σε συνδυασμό με ανάλυση αλληλο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The ability to assess and quantify the various populations within yeast communities is fundamental towards understanding the development and function of grape/wine ecosystems. Grape berries and juice constitute a dynamic yeast niche influenced by several geochemical constraints and certain biological attributes. Botrytis cinerea is an important grape pathogen that dramatically alters the physicochemical state of berries and consequently may affect the structure of yeast community. Nevertheless, the impact of Botrytis infection on the wine microflora is surprisingly poorly documented. In this study, the yeast flora associated with healthy or Botrytis-infected grapes cultivated in Attica and Arcadia regions and the yeast population dynamics during the alcoholic fermentation of the respective juice samples were assessed. Yeast isolates were identified at the species level by using Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) and sequence analyses of the 5.8S ITS and the D1/D2 ribosomal ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21949
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21949
ND
21949
Συγγραφέας
Νησιώτου, Ασπασία του Α.
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Τσακαλίδου Ευτυχία
Δροσινός Ελευθέριος
Κατινάκης Παναγιώτης
Κλώνης Ιωάννης
Πανάγου Ευστάθιος
Χατζόπουλος Πολυδεύκης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Ζύμες; Οινοποίηση; Μοριακές μέθοδοι; Ταυτοποίηση ζυμών; Καλλιέργεια; Πληθυσμοί ζυμών; Επιφάνεια υγειών και βοτρυωμένων σταφυλιών; Ζυμοχλωρίδα; Αλκοολική ζύμωση γλευκών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
175 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)