Ο ρόλος της γαστρονομίας ως είδος βιωματικού τουρισμού στην τουριστική-οικονομική ανάπτυξη προορισμών και η καθοριστική σημασία του μηχανισμού της ανθρώπινης αντίληψης: η Ελλάδα ως περίπτωση μελέτης

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματεύεται τον επισιτιστικό τουρισμό ή γαστροτουρισμό, στο πλαίσιο της οικονομικής επιστήμης. Προσεγγίζει την έρευνα για τον τουρισμό τροφίμων και τις οικονομικές επιπτώσεις για έναν προορισμό, μέσα από μια γαστροφυσική προσέγγιση η οποία αναλύει τον ρόλο των αισθήσεων και του περιβάλλοντος, μέσω της ικανότητας αντίληψης του φαγητού και του προορισμού, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες της φυσιολογίας, της μοναδικότητας της ανατομίας και των μηχανισμών αίσθησης του ανθρώπινου σώματος, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των υλικών, την παρέμβαση της τεχνολογίας στην γαστροεμπειρία και τις επιπτώσεις της στην καταναλωτική συμπεριφορά του τουρίστα, η οποία παραμένει ακόμη ένα υπό διερεύνηση πεδίο. Η κατανόηση του μηχανισμού αντίληψης και της τεχνολογικής παρέμβασης στα πλαίσια του γαστρονομικού τουρισμού, θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορούν να απευθύνονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε όλους του δυνητικούς επισκέπτες ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This doctoral thesis deals with food tourism or gastrotourism in the context of economic science.The thesis reviewes up-to-date research findings on food tourism and discusses the economic implications for a destination, through a culinary view that analyzes the role of the senses and the environment through the perception capasity of food and the destination, taking into account the factors of physiology such as the anatomical human uniqueness and functionality of perceptual mechanisms, the particular characteristics of the human body, the intervention of technology in the gastro experience and its observations on customer behavior, which remains a field under investigation.Understanding the mechanism of perception and the effects of technology intervantion in the context of culinary tourism, will help us design modern products and services that can be addressed more effectively to all potential visitors.At the same time, it paves the way for the democratization of tourism, since it m ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2025)
DOI
10.12681/eadd/53607
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53607
ND
53607
Εναλλακτικός τίτλος
The role of gastronomy in the tourism economic development of destinations, as a type of experiential tourism and the decisive importance of human perception mechanism: Greece as a case study
Συγγραφέας
Καραγιάννης, Δημήτριος (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Εξεταστική επιτροπή
Μεταξάς Θεόδωρος
Τσάρτας Πάρις
Ντυκέν Μαρί-Νοέλ
Βελισσαρίου Ευστάθιος
Κωστοπούλου Στυλιανή
Οικονόμου Αθηνά
Καραχάλης Νικόλαος Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Οικονομικά
Λέξεις-κλειδιά
Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη; Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη; Γαστρονομία; Ανθρώπινη αντίληψη; Αισθητηριακή αντίληψη; Ελλάδα; Τεχνολογία; Τουρισμός Τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.