Διερεύνηση εξαγωγικών δραστηριοτήτων των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων: η περίπτωση του ελληνικού γιαουρτιού

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν το ανταγωνιστικό εξαγωγικό πλεονέκτημα και τα κίνητρα διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων παραγωγής γιαουρτιού. Οι παράγοντες αυτοί που σχετίζονται με το ανταγωνιστικό εξαγωγικό πλεονέκτημα αναφέρονται στους πόρους, τις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων ενώ οι παράγοντες που αναφέρονται στα κίνητρα διεθνοποίησης σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης, τα εμπόδια των εξαγωγών, το ανταγωνιστικό εξαγωγικό πλεονέκτημα και του πόρους της επιχείρησης Για την διερεύνηση των συγκεκριμένων παραγόντων πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σε 137 ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής γιαουρτιού καταγράφοντας την αντίληψη τους για τα παραπάνω ζητήματα. Η έρευνα στηρίχθηκε σε πρωτογενή δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με ηλεκτρονική αποστολή ερωτηματολογίου σε υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της έρευνας ήταν από το Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2015. Μετά τη συλλογή τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The main purpose of this research was is to investigate the factors that influence the competitive export advantage and the motives for internationalization of the Greek yoghurt producers. These factors associated with the competitive export advantage are the resources, capabilities and characteristics of the firm while the factors associated with the internationalization motives include the company's external environment, export barriers, competitive export advantage and resources. In order to investigate the specific factors, 137 Greek yoghurt producers were asked for their attitudes on the above issues. The survey was based on primary data gathered by sending an online questionnaire to high ranked business executives. The in survey was conducted from April to August 2015. After the questionnaires had been collected the validity and reliability of the questionnaire questions were checked. Initial Factor Analysis (EFA) was applied using the Principal Components Analysis (PCA) met ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/42322
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/42322
ND
42322
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation export activities of dairy firms: the case of greek yogurt
Συγγραφέας
Παπανικολάου, Ζαχαρίας (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Μάττας Κωνσταντίνος
Καρελάκης Χρήστος
Τσακιρίδου Ευθυμία
Σέμος Αναστάσιος
Τζίμητρα - Καλογιάννη Ειρήνη
Ράπτου Ελένη
Μοσχάκης Θωμάς
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
197 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)