Γονοτυπικά, φυσιολογικά και τεχνολογικά χαρακτηριστικά οξυγαλακτικών βακτηρίων και ζυμών, απομονωθέντων από ελληνικά προζύμια σίτου αυθόρμητης ζύμωσης

Περίληψη

Στόχος της παρούσας διπλωματικής μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σύσταση του μικρο-οικοσυστήματος 13 προζυμιών σίτου αυθόρμητης ζύμωσης, τα οποία έχουν συλλεχθεί από περιοχές της Ελλάδας, που δεν έχουν μελετηθεί έως τώρα. Για το λόγο αυτόν, επιλέχθηκαν τόσο κλασικές μέθοδοι όσο και ανεξάρτητες της καλλιέργειας προσεγγίσεις. Στη συνέχεια, διεξήχθη περαιτέρω διερεύνηση των μεταβολικών δράσεων των απομονωθέντων μικροοργανισμών, που σχετίζονται με την τεχνολογία και την ασφάλεια παρασκευής των άρτων, με στόχο την πιθανή εφαρμογή τους ως εναρκτήριες ή συμπληρωματικές καλλιέργειες σε ζυμώσεις τροφίμων. Στην πρώτη μελέτη, πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση της μικροβιακής οικολογίας των 13 ελληνικών προζυμιών σίτου, συνδυάζοντας κλασικές τεχνικές καθώς και προσεγγίσεις που δεν στηρίζονται στην καλλιέργεια. Όσον αφορά στην κλασική μέθοδο, εφαρμόστηκε η συμβατική καλλιέργεια σε τρυβλία, ομαδοποίηση με πολυμορφισμούς τυχαίως πολλαπλασιασμένου DNA που βασίζεται σε αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR-RAP ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this thesis was to unravel the microecosystem composition of 13 spontaneously fermented wheat sourdoughs, originating from regions of Greece not previously assessed, via the combination of culture dependent and independent approaches. Then, further investigation of the technological and safety attributes of the associated microbiota was performed, for potential application of the sourdough isolates as starters or adjunct cultures in food fermentations. In the first study, the microbial ecology of the 13 Greek wheat sourdoughs was identified by combining both culture dependent and independent approaches. Regarding the culture dependent method, conventional plating, clustering by Polymerase Chain Reaction-Random Amplified Polymorphic DNA (PCR-RAPD), identification by PCR species-specific for Lactiplantibacillus plantarum and 16S and 26S rRNA gene sequencing for lactic acid bacteria (LAB) and yeasts, respectively, were applied. On the other hand, culture independent approach in ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/52435
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52435
ND
52435
Εναλλακτικός τίτλος
Genotypic, physiological and technological attributes of lactic acid bacteria and yeasts isolated from spontaneously fermented greek wheat sourdoughs
Συγγραφέας
Συρόκου, Μαρία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Δροσινός Ελευθέριος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Πανάγου Ευστάθιος
Ταραντίλης Πέτρος
Παπαδόπουλος Γεώργιος
Ματαράγκας Μάριος
Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Ελληνικά προζύμια; Αυθόρμητη ζύμωση; Τεχνολογικά χαρακτηριστικά; RT-qPCR; Αλληλούχιση επόμενης γενιάς
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)