Προσδιορισμός και βιολογική δράση ενεργών λιπαρών οξέων σε τρόφιμα (με έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα) καθώς και η σημασία και ο ρόλος τους στην υγεία του ανθρώπου

Περίληψη

Σκοπός της διατριβής ήταν η μελέτη του Συζυγούς Λινελαϊκού Οξέος (Conjugated Linoleic Acid - CLA) αλλά και όλων των υπόλοιπων λιπαρών οξέων σε ελληνικά παραδοσιακά γιούρτια καθώς και στο δημοφιλές ελληνικό τυρί Φέτα κατά τα διάφορα στάδια της παρασκευής αυτού. Το CLA είναι ένα μίγμα γεωμετρικών ισομερών και ισομερών θέσεως του Λινελαϊκού Οξέος (Linoleic Acid-LA) με συζυγείς διπλούς δεσμούς, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκε από πολλούς ερευνητές λόγω των ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία που φαίνεται να εμφανίζει. Αυτές αφορούν κυρίως την αναστολή της καρκινογένεσης και της δημιουργίας όγκων, τη μείωση του σωματικού λίπους και τη βελτίωση του μεταβολισμού της χοληστερόλης του πλάσματος και των τριακυλογλυκερολών. Αρχικά, προσδιορίστηκαν τα λιπαρά οξέα, το CLA και τα χημικά χαρακτηριστικά διαφόρων παραδοσιακών γιαουρτιών που παράγονται από διαφορετικό είδος γάλακτος, προερχόμενο από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, και διατίθενται στην ελληνική αγορά. Στη συνέχ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present thesis was to study Conjugate linoleic Acid (Conjugated Linoleic Acid- CLA) and all other fatty acids of traditional Greek yogurts and of the popular Greek Feta cheese during various stages of its preparation. CLA is a mixture of geometric and positional isomers of linoleic acid (Linoleic Acid-LA) with conjugated double bonds, which in recent decades has been studied by many researchers because of its potential health benefits, which mainly concern the inhibition of carcinogenesis and tumourigenesis, body fat content reduction and improvement of plasma cholesterol and triacylglycerol metabolism. Firstly, the research has been focused on the fatty acid and CLA content determination, as well as the chemical characteristics of various traditional yogurts from different milk and geographical origins of Greece that are commercially available in the Greek market. After that, traditional Greek yogurts were manufactured in the laboratory from cow and sheep milk in order ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39948
ND
39948
Εναλλακτικός τίτλος
Determination and biological activity of active fatty acids in foods (with special emphasis in dairy products) as well as their importance and role in human health
Συγγραφέας
Σεραφειμίδου, Αμαλία Κάρολος
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Τομέας Οργανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Ζλατάνος Σπύρος
Κόταλη Αντιγόνη
Παπαγεωργίου Βασίλειος
Αδαμόπουλος Κωνσταντίνος
Μπλέκας Γεώργιος
Ασημοπούλου Ανδρεάνα
Γούλα Αθανασία
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Συζυγές λινελαϊκό οξύ; Λιπαρά οξέα; Αέρια χρωματογραφία; Γαλακτοκομικά προϊόντα; Γιαούρτι; Φέτα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
186 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.