Παραγωγή προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων με χρήση λυοφιλιωμένων και μη ακινητοποιημένων κυττάρων Lactobacillus casei

Περίληψη

Τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση τωνκαταναλωτών για τα προβιοτικά έχουν κινήσει την προσοχή της βιομηχανίας τροφίμωνως προς την κατεύθυνση αυτή. Η προσθήκη προβιοτικών μικροοργανισμών στη διατροφήέχει πλέον καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και οδηγεί στην ανάπτυξη καιεμπορευματοποίηση μεγάλου αριθμού προβιοτικών προϊόντων.Γενικά, ως προβιοτικά ορίζονται τα «ζωντανά μικροβιακά συμπληρώματα τροφώνπου έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στον άνθρωπο όταν τα προσλαμβάνει για βελτίωση τηςεντερικής μικροβιακής ισορροπίας» Εντούτοις, προκειμένου να επιδράσουν θετικά οιπροβιοτικοί μικροοργανισμοί είναι ουσιαστικό να υπάρχουν τουλάχιστον 106 ζωντανάκύτταρα ανά γραμμάριο προϊόντος.Αυξημένο ποσοστό προβιοτικών μικροοργανισμών κατά την επεξεργασία καιαποθήκευσή τους έχει αναφερθεί όταν αυτά βρίσκονται σε ακινητοποιημένη κατάστασηΗ λυοφιλίωση είναι μια μέθοδος συντήρησης μικροοργανισμών που βρίσκειεφαρμογές σε ευαίσθητες και υψηλού κόστους ύλες καθώς διατηρεί τα μ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The numerous health benefits and the increasing consumer’ s awareness on theprobiotic microorganisms attracted the interest of food industries. The inclusion ofprobiotics in our diet established a global market and lead to development and marketingof bulk volume of probiotic products.Generally, probiotics are “live microbial feed supplement which beneficially affectsthe host animal by improving its intestinal microbial balance”. Nevertheless, in order to beeffective there must be at least 106 viable cells per gram of the product.Increased viability and stability of probiotic microorganisms during processing andstorage have been reported when there are found in immobilized state.Freeze drying is a preservation method for microorganisms that finds application insensitive and high cost raw materials since it retains the morphological, structural,biochemical and genetic characteristics of cells, retain a large portion of microorganism’sviability and functional properties of proteins, pepti ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/27208
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27208
ND
27208
Εναλλακτικός τίτλος
Probiotic dairy products with freeze dried and non immobilized lactobacillus casei cells
Συγγραφέας
Μποσνέα, Λουλούδα (Πατρώνυμο: Αθανάσιος)
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κουτίνας Αθανάσιος
Τζιά Κωνσταντίνα
Μπιλιαδέρης Κωνσταντίνος
Παπαγεωργακοπούλου Νικολέτα
Κουρκούτας Ιωάννης
Μπεκατώρου Αργυρώ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Προβιοτικά; Γαλακτοκομικά προϊόντα; Λυοφιλίωση; Ακινητοποίηση; Σιτάρι; Σταφίδες; Μήλα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)