Βελτίωση της ζύμωσης της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς με τη χρήση προβιοτικών οξυγαλακτικών βακτηρίων ως εναρκτήριων καλλιεργειών

Περίληψη

Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. Η ζύμωση του καρπού αυτού είναι μια παραδοσιακή διεργασία που έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στο πέρασμα των αιώνων και μόλις σχετικά πρόσφατα έχουν ξεκινήσει ερευνητικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά, η παρούσα εργασία είχε ως σκοπό τη βελτίωση της ζύμωσης της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς με τη χρήση προβιοτικών εναρκτήριων καλλιεργειών.Αρχικά εξετάστηκαν ως προς τις προβιοτικές τους ιδιότητες γαλακτικά βακτήρια που είχαν απομονωθεί από ζύμωση πράσινων επιτραπέζιων ελιών, αλλά κανένα από αυτά δεν παρουσίασε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Για το λόγο αυτό, ως εναρκτήριες καλλιέργειες χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα στελέχη που είχαν αρχικώς απομονωθεί από γαλακτοκομικά προϊόντα και είχαν ήδη χαρακτηριστεί ως προβιοτικά in vitro.Στο επόμενο στάδιο πραγματοποιήθηκε μία σειρά ζυμώσεων μετά από ήπια θερμική επεξεργασία του καρπού, ώστε να περιοριστεί η ...