Αλληλούχηση και χαρακτηρισμός των γονιδιωμάτων των οξυγαλακτικών βακτηρίων Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus και Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis: φυσιολογικές, εξελικτικές και τεχνολογικές προεκτάσεις

Περίληψη

Τα οξυγαλακτικά βακτήρια εφαρμόζονται στην παραγωγή τροφίμων ζύμωσης και ζωοτροφών και γενικά θεωρούνται ωφέλιμοι μικροοργανισμοί, με αρκετά στελέχη να παρουσιάζουν προβιοτικές ιδιότητες. Ωστόσο, ορισμένα γένη των οξυγαλακτικών βακτηρίων,όπως τα γένη Streptococcus και Enterococcus, περιλαμβάνουν παθογόνα είδη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Επομένως η κατανόηση της ταξινόμησης, του μεταβολισμού και της μοριακής βιολογίας των οξυγαλακτικών βακτηρίων είναι μείζονος σημασίας για την μέγιστη αξιοποίηση των τεχνολογικών, διατροφικών και προβιοτικών ιδιοτήτων τους, αποφεύγοντας ταυτόχρονα πιθανούς κινδύνους. Σήμερα, αυτό είναι εφικτό λόγω της βελτίωσης των τεχνικών αλληλούχησης, οι οποίες επιτρέπουν την παραγωγή γονιδιωμάτων υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, η συνεχής ανάπτυξη εργαλείων βιοπληροφορικής επιτρέπει την ανεύρεση βιολογικών δεδομένων μέσω της in silico ανάλυσης των αλληλουχιών. Η πληροφοριακή δύναμη μιας τέτοιας γονιδιωματικής ανάλυσης είναι αξιοσημείωτη, καθώς παρέχει γνώσεις ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Lactic acid bacteria (LAB) have been traditionally related to the production of fermented food and feed and are generally considered beneficial microorganisms, with several strains exhibiting probiotic potency. However, some LAB genera like Streptococcus and Enterococcus, include pathogenic species for both human and animals. Thus, a thorough comprehension of taxonomy, metabolism and molecular biology of LAB is essential to fully take advantage of their technological, nutritional and health-promoting traits, while avoiding at the same time potential risks. Nowadays, this is feasible due to the advancement of sequencing technologies, which have enhanced the generation of high quality genome sequences. Furthermore, the continuous development of bioinformatics tools enables the mining of biological data through in silico analysis. The informative value of such genomic scrutiny is notable, since it yields insights about strain-dependent technological and probiotic features, as well as bact ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/48452
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48452
ND
48452
Εναλλακτικός τίτλος
Whole genome sequencing and characterization of the lactic acid bacteria Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis: physiological, evolutionary and technological implications
Συγγραφέας
Αλεξανδράκη, Σταυρούλα (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Τσακαλίδου Ευθυμία
Νυχάς Γεώργιος - Ιωάννης
Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Βοργιάς Κωνσταντίνος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Πανάγου Ευστάθιος
Μοσχοπούλου Αικατερίνη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Οξυγαλακτικά βακτήρια; Γάλα; Γιαούρτι; Τυρί; Lactobacillus; Streptococcus; Γονιδιωματική; Βιοπληροφορική; Τεχνολογικές ιδιότητες; Πανγονιδίωμα; CRISPR
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
xxv, 434 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)