Μελέτη της δράσης προβιοτικών μικροοργανισμών σε λειτουργικά τρόφιμα

Περίληψη

Τα στελέχη Lactobacillus pentosus B281 και Lactobacillus plantarum B282 είναι βακτήρια γαλακτικού οξέος (Lactic Acid Bacteria - LAB), τα οποία απομονώθηκαν από τη μικροχλωρίδα ελιάς και κατέδειξαν προβιοτικές ιδιότητες, όπως είναι η επιβίωση σε προσομοιωμένες συνθήκες του γαστρεντερικού σωλήνα, η αντιμικροβιακή δράση, η ικανότητα προσκόλλησης σε καρκινικά κύτταρα παχέος εντέρου Caco-2, η αντοχή σε αντιβιοτικά και η αιμολυτική δράση (Argyri et al., 2013). Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί L. pentosus B281 και L. plantarum B282, χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά ως εναρκτήριες καλλιέργειες κατά τη ζύμωση πράσινων ελιών (Argyri et al., 2014; Blana et al., 2014), οι οποίες έγιναν αποδεκτές για κατανάλωση, όπως παρουσιάστηκε σε δοκιμές οργανοληπτικής αξιολόγησης (Argyri et al., 2014). Σκοπός στην παρούσα διατριβή, ήταν να εξεταστεί ο προβιοτικός χαρακτήρας των στελεχών L. pentosus B281 και L. plantarum B282 σε νέα λειτουργικά τρόφιμα και να μελετηθούν οι μοριακοί και κυτταρικοί μηχανισμοί δράσης τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Recent studies showed that several Lactic Acid Bacteria (LAB) strains isolated from naturally fermented table olives display probiotic potential (Argyri et al. 2013). Amongst them, two strains, namely Lactobacillus pentosus B281 and Lactobacillus plantarum B282 display significant potential for the production of novel probiotic food products (Argyri et al. 2014). The aim of this thesis was to examine the probiotic potential of strains L. pentosus B281 and L. plantarum B282 in novel functional foods and to investigate the molecular and cellular mechanisms of action. The primary purpose of this study was the development of a rapid and effective method for the molecular detection and identification of the above strains. RAPD fingerprinting was firstly applied for the development of strain specific primers as both strains were recently isolated and no sequence data was available. A multiplex PCR assay was designed for each strain, based on specific primers derived from RAPD analysis. The s ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/40060
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40060
ND
40060
Εναλλακτικός τίτλος
Study of probiotic microorganisms action in functional foods
Συγγραφέας
Σαξάμη, Γεωργία (Πατρώνυμο: Ελευθέριος)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Γαλάνης Αλέξιος
Παππά Αγλαΐα
Κουρκουτάς Ιωάννης
Τάσσου Χρυσούλα
Ζουμπουρλής Βασίλειος
Χλίχλια Αικατερίνη
Πλέσσας Σταύρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΆλλες Ιατρικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Βακτήρια γαλακτικού οξέος; Προβιοτικά; Λειτουργικά τρόφιμα; RAPD PCR; Μοντέλο ραχιαίου αεροθύλακα; Καρκίνος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xviii, 163 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)