Μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του γλεύκους και των οίνων της ποικιλίας Αγιωργίτικο (Vitis vinifera L.cv.) στη Νεμέα

Περίληψη

Το Αγιωργίτικο (Vitis vinifera) είναι μία ελληνική ερυθρή ποικιλία αμπέλου που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή της Νεμέας, την πιο σημαντική αμπελοπαραγωγική περιοχή της Νοτίου Ελλάδας. Λόγω της σπανιότητας της ποικιλίας και της περιορισμένης της καλλιέργειας, υπάρχει έλλειψη δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών σχετικά με την σύσταση του γλεύκους και των οίνων της ποικιλίας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της χημικής σύστασης σταφυλιών Αγιωργίτικου προερχόμενων από επιλεγμένους αμπελώνες και η σύνδεσή της με την τελική ποιότητα των παραγόμενων αντίστοιχων οίνων. Για τον σκοπό αυτό, αντιπροσωπευτικά δείγματα σταφυλιών συλλέχθηκαν και οινοποιήθηκαν από δεκατέσσερις αμπελώνες από διαφορετικές υποζώνες της περιοχής της Νεμέας, για τρία συναπτά έτη. Εκτενείς χημικές αναλύσεις έγιναν τόσο στα σταφύλια όσο και στους παραγόμενους οίνους και στην συνέχεια οι οίνοι εξετάστηκαν οργανοληπτικά από έμπειρο πάνελ γευσιγνωστών. Αρχικά στα δείγματα σταφυλιώ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Agiorgitiko (Vitis vinifera) is an indigenous Greek red grape variety, cultivated almost exclusively in Nemea, the most important vine-growing region of Southern Greece. Due to the uniqueness of the grape variety and its limited cultivation, there is lack of published information concerning its grape and wine chemical composition. The aim of this study is to record and evaluate the chemical composition of grapes of selected vineyards of Agiorgitiko and investigate associations between grape analytical parameters and the quality of the produced wine. For this purpose, representative grapes were harvested and vinified from fourteen commercial vineyards from different sub-regions of Nemea for three consecutive years. A number of chemical analyses were performed in both grape samples and produced wines followed by wine sensory evaluation by experienced panel. Chemical analyses of phenolic content and composition showed that Agiorgitiko is a variety rich in anthocyanins and the importance ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45971
ND
45971
Εναλλακτικός τίτλος
Evaluation of grape and wine quality parameters of Agiorgitiko (Vitis vinifera K. cv.) cultivar qrown in Nemea
Συγγραφέας
Πετρόπουλος, Σοφοκλής Παναγιώτης
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Καλλίθρακα Σταματίνα
Κοτσερίδης Γεώργιος
Παρασκευόπουλος Ιωάννη
Φουντάς Σπυρίδων
Ταραντίλης Πέτρος
Ταταρίδης Παναγιώτης
Τσακίρης Αργύριος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Ποιοτική ταξινόμηση οίνων; Ασαφής λογική; Χημική σύσταση ραγών; Αγιωργίτικο; Οργανοληπτική εξέταση οίνου; Μέσος βαθμός πολυμερισμού προανθοκυανιδινών; Βαθμός εστεροποίησης προανθοκυανιδινώνμε γαλλικό οξύ; Προανθοκυανιδίνες; Φαινολικές ενώσεις; Ανθοκυάνες; Ερυθρός οίνος; Προδελφινιδίνες; Ανάλυση τροφίμων; Αμινοξέα; Άζωτο; Υψόμετρο; Βροχόπτωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.