Έλεγχος αυθεντικότητας οίνων προερχόμενων από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών και διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης

Περίληψη

Η ποιότητα του κρασιού καθορίζεται τόσο από την ποικιλία όσο και από την προέλευσή του. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να μελετηθούν για την ταξινόμηση των οίνων με βάση την ποικιλία και την προέλευση με στόχευση την αυθεντικότητά τους. Πολλές αναλυτικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για τη διάκριση των οίνων με βάση το αποτύπωμα της περιεκτικότητας τους σε ανόργανα συστατικά. Στην παρούσα διατριβή προσδιορίστηκε η περιεκτικότητα των οίνων σε ανόργανα συστατικά μετά από χώνευση με πυκνό νιτρικό οξύ (HNO3) με τη βοήθεια φούρνου μικροκυμάτων και τη χρήση οργανολογίας φασματομετρίας μάζας με επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα (ICP-MS). Με τη χρήση ICP-MS μελετήθηκαν οι περιεκτικότητες των εξής σαράντα τεσσάρων ανόργανων συστατικών: Na, Mg, P, K, Ca, Cu, Co, Cr, Zn, Sn, Fe, Mn, Li, Be, B, V, Sr, Ba, Al, Ag, Ni, As, Sn, Hg, Pb, Sb, Cd, Ti, Ga, Zr, Nb, Pd, Te, La, Sm, Ho, Tm, Yb, W, Os, Au, Tl, Th, U σε ενενήντα δείγματα νέας εσοδείας -λευκά και κόκκινα- από εννιά διαφορετικές ποικιλίες (Αγιωργ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The quality of wine is determined both by the variety and origin. Many factors can be controlled to classify wines based on variety and origin that aims to their authenticity. Many analytical techniques have been developed to distinguish them based on the multidimensional imprint. In the present dissertation, the inorganic composition of wines was determined after digestion with dense HNO3 utilizing a digestion oven and the use of ICP-MS organology. Using inductively coupled plasma mass spectrometry (ICP-MS) the contents of the following forty-four inorganic compounds were studied: Na, Mg, P, K, Ca, Cu, Co, Cr, Zn, Sn, Fe, Mn, Li, Be, B, V, Sr, Ba, Al, Ag, Ni, As, Sn, Hg, Pb, Sb, Cd, Ti, Ga, Zr, Nb, Pd, Te, La, Sm, Ho, Tm, Yb, W, Os, Au, Tl, Th, U in ninety samples -white and red- from nine different varieties (Agiorgitiko, Assyrtiko, Malagouzia, Moschato, Moschofilero, Xinomavro, Roditi, Savvatiano and Syrah) and six different regions throμghout Greece (Arcadia, Attica, Naoussa, Nemea ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/48801
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48801
ND
48801
Εναλλακτικός τίτλος
Authenticity of greek wines from different grape varieties and vinification techniques
Συγγραφέας
Πασβάνκα, Κωνσταντίνα (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Προεστός Χαράλαμπος
Λιούνη Μαρία
Κοτσερίδης Γεώργιος
Θωμαΐδης Νικόλαος
Τσακίρης Αργύριος
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Καλλίθρακα Σταματίνα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Αυθεντικότητα οίνων; Φασματομετρία μαζών με επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα; Ανόργανα συστατικά; Γεωγραφική προέλευση; Χημειομετρία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
205 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)