Μελέτη των φαινολικών σταφυλιών και οίνου, Χίου και Νεμέας και της επίδρασης των ενζύμων και άλλων παραμέτρων σε αυτά

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική έρευνα μελετήθηκαν ως προς το πολυφαινολικό προφίλ τους η Μανδηλαριά και το Αγιωργίτικο, δύο ελληνικές γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται κατά κόρον στη Χίο και τη Νεμέα αντίστοιχα, και το Cabernet Sauvignon και το Merlot που είναι γαλλικές ποικιλίες καλλιεργημένες και στις δύο περιοχές. Διαπιστώθηκε πως οι γαλλικές ποικιλίες όταν καλλιεργούνται στη Χίο έχουν υψηλότερες τιμές ολικών ανθοκυανών σε σχέση με τις αντίστοιχες της Νεμέας και πως οι γαλλικές ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερες τιμές ολικών και εκχυλίσιμων ανθοκυανών από τις ελληνικές, ανεξαρτήτως χρονιάς και περιοχής. Σχετικά με τις ταννίνες φλοιών, το Cabernet Sauvignon Χίου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τιμή από όλες τις ποικιλίες, με στατιστικά σημαντική διαφορά, ενώ η Μανδηλαριά και το Αγιωργίτικο παρουσιάζουν λίγες ταννίνες φλοιών, το μεν Αγιωργίτικο όλες τις χρονιές, η δε Μανδηλαριά το 2005 και το 2007. Τέλος, όσον αφορά στο Δείκτη Συνεισφοράς Ταννινών των Γιγάρτων και στις ταννίνες γιγάρτων, εκπ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present thesis Mandhilaria and Agiorgitiko, two native Greek varieties which are widely cultivated in Chios island and Nemea region respectively, and Cabernet Sauvignon and Merlot, which are French varieties planted in both regions, have been studied in respect of their polyphenolic content.It was found that the French varieties in Chios present higher values of total anthocyanins in comparison to the corresponding varieties in Nemea, and that the French varieties present higher values of total and extractable anthocyanins than the Greek ones, no matter how the region and the year. Moreover, Cabernet Sauvignon in Chios present higher value of skin tannins relatively to the other varieties, presenting statistical important difference, while Mandhilaria and Agiorgitiko present few tannins of skin, Agiorgitiko all years, Mandhilaria 2005 and 2007. Finally in respect to the contribution of seed tannins index and the amount of seed tannins (mg / seeds of a berry), Mandhilaria present ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/30005
ND
30005
Εναλλακτικός τίτλος
Study of the phenolic substances of grape and wine, from Chios and Nemea regions and the effect of enzymes and other factors on them
Συγγραφέας
Συμεού, Ελένη Λοΐζος
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Γαλιώτου-Παναγιώτου Μαρία
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Κοτσερίδης Γεώργιος
Καλλίθρακα Σταματίνα
Πολυσίου Μόσχος
Ταραντίλης Πέτρος
Ρούσσης Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Φαινολικές ουσίες; Κρασί; Σταφύλια; Ένζυμα; Χρώμα κρασιού
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
599 σ., πιν., σχημ.