Επίδραση αμπελουργικών τεχνικών στα συστατικά που διαμορφώνουν τον οργανοληπτικό χαρακτήρα των ερυθρών οίνων

Περίληψη

Τα φαινολικά συστατικά αποτελούν τη σημαντικότερη ομάδα ενώσεων των ερυθρών οίνων καθώς συμβάλλουν σημαντικά στην ποιότητά τους. Εξαιτίας της σημασίας των ενώσεων αυτών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων όπως το χρώμα, η στυπτικότητα και η πικράδα, γίνεται προσπάθεια διαχείρισής τους από τους αμπελουργούς και τους οινοπαραγωγούς, στο αμπέλι και στην οινοποίηση αντίστοιχα. H σύσταση των φλοιών και των γιγάρτων των ραγών έχει σημαντική συνεισφορά, κυρίως στην ερυθρή οινοποίηση, καθώς από εκεί εκχυλίζονται τα φαινολικά συστατικά στο γλεύκος κατά τη διαδικασία της οινοποίησης. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή ερευνάται η σημασία και η επίδραση που μπορεί να έχουν το σύστημα διαμόρφωσης και η άρδευση των πρέμνων στα συστατικά τα οποία διαμορφώνουν τον οργανοληπτικό χαρακτήρα των ραγών και των οίνων στις ερυθρές ποικιλίες. Για την επίδραση του συστήματος διαμόρφωσης εφαρμόστηκαν ένα διαιρούμενο (Lyre) και δύο γραμμικά συστήματα με διαφορετικό κλάδεμα (Royat και Guyot) στην ερυθρή πο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Phenolic compounds are one of the most important chemical group for red wine as they affect directly wine quality. Because of the importance of these compounds to colour and wine taste such as astringency and bitterness, winemakers have practical interest in controlling the extraction process of these compounds and thus optimize the sensory character of the produced wine. The phenolic composition of grape skins and seeds is directly related with the final quality of red wines since these compounds are diffused in the must during the winemaking process. The present PhD study investigated the impact of the training system and of the irrigation of vines on the chemical composition of berries and wines of red grape varieties. In order to investigate the effect of vine training system on grape phenolic composition, a divided canopy system (Lyre) and a vertical shoot positioned trellis with two different pruning systems (Royat and Guyot) were applied in a commercial vineyard of cv. Xinomavro ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39013
ND
39013
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of viticultural practices on compounds affecting the sensory characteristics of red wine
Συγγραφέας
Κυραλέου, Μαρία Στέργιος
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Οινολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κοτσερίδης Γεώργιος
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Καλλίθρακα Σταματίνα
Σουφλερός Ευάγγελος
Χατζηδημητρίου Ευφημία
Κουνδουράς Στέφανος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Φαινολικά συστατικά; Οίνος; Αμπελουργικές τεχνικές; Σταφύλια; Άρδευση; ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ; Μαυροτράγανο; Ξινόμαυρο; Μέσος βαθμός πολυμερισμού; Προανθοκυανιδίνες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxiv, 193 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.