Επίδραση της διατροφής με την προσθήκη φυτογενών συστατικών στο αποτύπωμα φυσιολογικών δεικτών της εντερικής οικολογίας παχυνόμενων ορνιθίων

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή διερευνήθηκε σε βάθος η επίδραση της προσθήκης φυτοβιοτικών πρόσθετων υλών σε συνδυασμό με τον τύπο του σιτηρεσίου κρεοπαραγωγών ορνιθίων επί των παραγωγικών αποδόσεων και παραμέτρων της εντερικής υγείας και λειτουργίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά τυποποιημένα φυτοβιοτικά ΦΣ1 (μίγμα φυτογενών συστατικών βασισμένο σε αιθέρια έλαια ρίγανης, γλυκάνισου και φλοιού εσπεριδοειδών) και ΦΣ2 (μίγμα φυτογενών συστατικών με κύρια συστατικά μενθόλη, ανηθόλη και ευγενόλη) τα οποία εξετάσθηκαν σε συνδυασμό ή μη με τα επίπεδα (συγκεντρώσεις) ενέργειας (ΜΕ) και πρωτεΐνης (ΟΠ) του σιτηρεσίου ή με το είδος του χορηγούμενου δημητριακού καρπού (αραβόσιτος ή σιτάρι). Πραγματοποιήθηκε ο αναλυτικός προσδιορισμός σειράς σημαντικών παραγωγικών, βιοχημικών και μοριακών δεικτών όπως της αύξησης του σωματικού βάρους, της κατανάλωσης της τροφής, του συντελεστή εκμετάλλευσης της τροφής, της θνησιμότητας, της πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών, της ολικής ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the present thesis was to evaluate the effects of the inclusion of phytobiotics in combination with different types of broiler chicken diets over their productive performances and the parameters of their intestinal health and function. For this purpose two different mixtures of phytobiotics, PFA1 (based on oregano, anise, and citrus essential oils) and PFA2 (a mixture of phytogenic components based on menthol, anethol, and eugenol), have been studied in relation /or not to the energy and protein levels of the respective diet or the type of cereal administrated (corn or wheat). A thorough analysis on important productive, biochemical, and molecular markers was conducted, such as broiler growth performance, feed consumption, feed conversion ratio, mortality rate, nutrient digestibility, total antioxidant capacity (TAC) in plasma and meat, as well as other biomarkers. Furthermore, the intestinal flora composition as well as the expression of genes related to the intestinal heal ...