Συγκριτική μελέτη παραγωγής συζευγμένου λινελαϊκού οξέος (CLA) μεταξύ προβατίνων και αιγών

Περίληψη

Σήμερα, η επιλογή κάποιου προϊόντος από το καταναλωτικό κοινό συνδέεται άμεσα και με το εάν αυτό συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Έτσι, τα «λειτουργικά τρόφιμα» κατέχουν υψηλή θέση στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων στην υγεία του ανθρώπου, πέρα από την παραδοσιακή διατροφική τους αξία. Το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ (CLA) είναι ένα συστατικό του λίπους του γάλακτος ο λειτουργικός ρόλος του οποίου όσον αφορά την καρκινογένεση, έχει γίνει αποδεκτός από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών το 1996. Επιπλέον, το CLA αναστέλλει τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών, παρεμποδίζει την εμφάνιση διαβήτη, μειώνει την εναπόθεση σωματικού λίπους και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν το 75% του CLA που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με την καθημερινή του διατροφή. Το cis-9, tram-11 CLA είναι το κυριότερο ισομερές του CLA του λίπους του γάλακτος και αποτελεί 78-89% του συνολικού CLA του προβείου γάλακτος. Υπάρχουν αρκετοί ενδογενεί ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

There is growing consumer recognition of the link between diet and health. This awareness impacts food choices and the phrase “functional food” is a generic term often used to describe this concept. The functional role of conjugated linoleic acid (CLA) has recognized from the National Research Council a long time ago. CLA is a fatty acid (FA) with benefits to human health that includes anti-carcinogenic, antiatherogenic, anti-obesity, anti-diabetic and immune system enhancement. Dairy products provide approximately 75% of human CLA dietary intake. The cis-9, trans-11 CLA in milk fat is the major isomer and it represents about 78-89% of the total CLA in sheep milk fat. There are several endogenous and exogenous factors that affect CLA milk fat content among individuals of the same animal species such as: diet, season and physiological factors like breed, stage of lactation, parity etc. Despite the great individual variation in CLA and VA milk fat content existing among animals of the sa ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/17233
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/17233
ND
17233
Εναλλακτικός τίτλος
Comparative study between sheep and goats on conjugated linoleic acid (CLA) production
Συγγραφέας
Τσιπλάκου, Ελένη (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Ζέρβας Γεώργιος
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Χαδιώ Στυλλιανή
Ρογδάκης Εμμανουήλ
Παπουτσόγλου Σωφρόνιος
Μενεγάτος Ιωάννης
Μπιζέλης Ιωσήφ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΕπιστήμη Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ; Δ⁻⁹ αφυδρογονάση; Λιπαρά οξέα; Γάλα; Προβατίνες; Αίγες; Λιπογενετικά γονίδια; Λεπτίνη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
142 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)