Περίληψη
Σκοπός της παρούσης διατριβής ήταν η αναλυτική καταγραφή της υφισταμένης ζωοτεχνικής και οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζεται στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης έγινε μέσω (α) της διερεύνησης των σημαντικότερων ζωοτεχνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής που επιδρούν στην οικονομικότητα και παραγωγικότητα του κλάδου (β) της διαμόρφωσης μίας τυπολογίας που αφορά στο δομικό χαρακτηρισμό του παραγωγικού συστήματος και (γ) του προσδιορισμού της τεχνικής αποτελεσματικότητας (ΤΕ) και της αποτελεσματικότητας κλίμακας (SE) των εκμεταλλεύσεων ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Η καταγραφή των μεταβλητών έγινε με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από ένα στρωματοποιημένο τυχαίο δείγμα, κατά Neyman, 110 πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η στρωμάτωση έγινε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.), ανά τάξη μεγέθους και μέσω του καναλιού διάθεσης των σφαγιασθέντων ορνιθίων. Τα πρωτογενή ...
Σκοπός της παρούσης διατριβής ήταν η αναλυτική καταγραφή της υφισταμένης ζωοτεχνικής και οικονομικής διαχείρισης που εφαρμόζεται στις πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης έγινε μέσω (α) της διερεύνησης των σημαντικότερων ζωοτεχνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών της εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής που επιδρούν στην οικονομικότητα και παραγωγικότητα του κλάδου (β) της διαμόρφωσης μίας τυπολογίας που αφορά στο δομικό χαρακτηρισμό του παραγωγικού συστήματος και (γ) του προσδιορισμού της τεχνικής αποτελεσματικότητας (ΤΕ) και της αποτελεσματικότητας κλίμακας (SE) των εκμεταλλεύσεων ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Η καταγραφή των μεταβλητών έγινε με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από ένα στρωματοποιημένο τυχαίο δείγμα, κατά Neyman, 110 πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Η στρωμάτωση έγινε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.), ανά τάξη μεγέθους και μέσω του καναλιού διάθεσης των σφαγιασθέντων ορνιθίων. Τα πρωτογενή δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω ερωτηματολογίων καταγραφής των κυριότερων χαρακτηριστικών κάθε εκμετάλλευσης που αφορούσαν (α) στις εφαρμοζόμενες διαχειριστικές πρακτικές, (β) τα οικονομικά στοιχεία και (γ) το προσωπικό προφίλ του ιδιοκτήτη κάθε εκμετάλλευσης. Οι μέθοδοι στατιστικής ανάλυσης που εφαρμόστηκαν για την επεξεργασία των δεδομένων περιλάμβαναν μία σειρά σταδίων προοδευτικής εξέλιξης. Η ανάλυση οικονομικότητας ανέδειξε ότι το μέσο ετήσιο κόστος διατροφής ανέρχεται σε ποσοστό 71,05% επί του συνόλου του μεταβλητού κεφαλαίου ή στο 62,29% επί των συνολικών δαπανών. Επίσης, τα οικονομικά αποτελέσματα της μέσης εκμετάλλευσης υποδεικνύουν ότι υπάρχει χαμηλή αποδοτικότητα κεφαλαίου (18,98%) και το καθαρό κέρδος αντιστοιχεί σε οικονομική ζημία και ανέρχεται σε -16.678,36 €. Τεχνικοί δείκτες όπως ο συντελεστής μετατρεψιμότητας της τροφής, η μέση θνησιμότητα, η μέση διάρκεια πάχυνσης και το μέσο βάρος σφαγής αποτιμούνται ως ικανοποιητικοί, ενώ η μεταβλητή ετήσιες τοποθετήσεις ως υπο-χρησιμοποιούμενη. Τέλος, η ανάλυση παραγωγικότητας αποτίμησε ως νεκρό σημείο τα 1,17 ευρώ ανά κιλό ζώντος βάρους ορνιθίου. Από την ιεραρχική ανάλυση συστάδων εντοπίστηκαν τέσσερις ομάδες διαφορετικών τύπων εκμεταλλεύσεων. Πρώτον, προσδιορίστηκε μια ομάδα με μεσαίου μεγέθους εκτροφές που παρουσιάζει καλά παραγωγικά χαρακτηριστικά και μικρές σχετικά επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο που περιορίζουν τις φιλοδοξίες για επίτευξη καλύτερης κερδοφορίας. Δεύτερον, αναδείχθηκε μία μη βιώσιμη και σχετικά ανταποδοτική ομάδα μικρών εκμεταλλεύσεων με ελάχιστες επενδύσεις πάνω στην εργασία τους. Η τρίτη ομάδα που αφορούσε σε πολύ μεγάλου μεγέθους σύγχρονες εκμεταλλεύσεις παρουσίαζε τη χαμηλότερη αποδοτικότητα του υψηλού επενδεδυμένου κεφαλαίου που σχετιζόταν με την πολύ κακή επίδοση στο συντελεστή μετατρεψιμότητας τροφής. Τέλος, η ομάδα των μεγάλων και εκσυγχρονισμένων εκμεταλλεύσεων απέχει ελάχιστα από την επίτευξη κερδοφορίας στην περίπτωση που θα εκμεταλλευτεί καλύτερα τον ετήσιο παραγωγικό της κύκλο. Η πρώτη ανάλυση DEA ανέδειξε τον FCRκαι το «μέσο επενδυθέν κεφάλαιο» ως τις καθοριστικές μεταβλητές ταξινόμησης των εκμεταλλεύσεων σε αποτελεσματικές ή μη αποτελεσματικές. Από τη δεύτερη ανάλυση DEA προέκυψε ότι η συνολική κατανάλωση τροφής βελτίωσε τον FCR των αποτελεσματικών εκμεταλλεύσεων, δίχως να παρουσιάζουν παράλληλα υψηλότερο μέσο επενδυθέν κεφάλαιο σε σχέση με τις μη αποτελεσματικές εκμεταλλεύσεις. Συνοψίζοντας, το παραγωγικό σύστημα της εκτροφής κρεοπαραγωγών ορνιθίων στην Ήπειρο είναι εντατικό και αρκούντως αποτελεσματικό ειδικά στις μεγάλου μεγέθους εκμεταλλεύσεις που έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο και εφαρμόζουν επιτυχημένη διαχείριση της εκτροφής τους. Γενικότερα όμως ο κλάδος της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας στην Ήπειρο έχει περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης τόσο της παραγωγικότητας, όσο και της κερδοφορίας του.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The aim of this thesis was the detailed recording of the existing zootechnical and financial management applied in broiler poultry farms in the Region of Epirus. The current situation was captured through (a) the investigation of the most important zootechnical and economic characteristics of broiler farming affecting the economy and productivity of industry (b) the formation of a typology concerning the structural characterization of the production system and (c) determining the technical efficiency (TE) and scale efficiency (SE) of broiler farms. The variables were recorded based on data from a stratified random sample according to Neyman’s methodology of 110 poultry farms. The stratification was done at the level of Regional Unit (R.U.), by order of size and through the disposal channel of the slaughtered chickens. The primary data were collected through questionnaires recording the main characteristics of each farm that concerned (a) the applied managerial practices, (b) the financ ...
The aim of this thesis was the detailed recording of the existing zootechnical and financial management applied in broiler poultry farms in the Region of Epirus. The current situation was captured through (a) the investigation of the most important zootechnical and economic characteristics of broiler farming affecting the economy and productivity of industry (b) the formation of a typology concerning the structural characterization of the production system and (c) determining the technical efficiency (TE) and scale efficiency (SE) of broiler farms. The variables were recorded based on data from a stratified random sample according to Neyman’s methodology of 110 poultry farms. The stratification was done at the level of Regional Unit (R.U.), by order of size and through the disposal channel of the slaughtered chickens. The primary data were collected through questionnaires recording the main characteristics of each farm that concerned (a) the applied managerial practices, (b) the financial data and (c) the personal profile of each farm owner. The methods of statistical analysis applied to the processing of the data included a series of progressive stages. The economic analysis revealed that the average annual feed costs amount to 71.05% of the total variable capital or 62.29% of the total expenditures. Also, the economic results of the average farm indicate that there is a low return on capital (18.98%) and the net profit corresponds to a financial loss and amounts to -16,678.36 €. Technical indicators such as feed conversion ratio, mean mortality, mean fattening days and average slaughter weight are assessed as satisfactory, while the variable yearly placements as underused. Finally, the productivity analysis estimated as a dead point 1.17 euros per kilo of live chicken weight. Four clusters of different types of farms were identified from the hierarchical cluster analysis. Firstly, a medium-sized farms group was identified with good productivity characteristics and relatively small fixed capital investments that limit the ambitions for better profitability. Secondly, an unsustainable and relatively inefficient group of small farms emerged with little investment in their work. The third group of very large modern farms showed the lowest return on high-invested capital associated with very poor performance on feed conversion rate. Finally, the group of large and modernized farms is not far from achieving profitability in case it will make better use of its annual production cycle. The first DEA analysis identified the FCR and "average invested capital" as the key variables in farm’s classification into effective or ineffective. The second DEA analysis showed that total feed consumption improved the FCR of efficient farms, without having a higher average invested capital compared to inefficient farms. In this thesis the productive system of broiler farms in Epirus is intensive and efficient enough, especially in large farms that have made significant investments in fixed capital and implement successful management of their farms. However, the poultry sector in Epirus has further margin for improvement in both its productivity and profitability.
περισσότερα