Αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας βιολειτουργικών ζωοτροφών εμπλουτισμένων με υποπροϊόντα οινοποιείου και ελαιοτριβείου σε κοτόπουλα και πρόβατα κρεοπαραγωγής

Περίληψη

Τα στέμφυλα οινοποιίας και τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων (ΥΑΕ) αποτελούν τα κύρια παραπροϊόντα που παράγονται κατά την επεξεργασία των σταφυλιών κατά την οινοποίηση και της ελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου αντίστοιχα. Τα δυο αυτά παράγωγα χαρακτηρίζονται από υψηλό οργανικό φορτίο, με αποτέλεσμα να συνιστούν απόβλητα με σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Όμως παράλληλα παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βιοδραστκότητα και κλινικές ιδιότητες, κυρίως λόγω του υψηλού τους περιεχομένου σε πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες. Έτσι παρουσιάζουν ένα σημαντικό δυναμικό για χρησιμοποίηση στη διατροφή των παραγωγικών ζώων τα οποία είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε εκδήλωση ασθενειών λόγω της χαμηλής αντιοξειδωτικής τους άμυνας και έλλειψης προσαρμογής στις διατροφικές αλλαγές. Η ευζωία και η παραγωγικότητα των ζώων αυτών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον εκτροφής και τις συνθήκες ενσταβλισμού τους, επάγοντας στρεσογόνα φαινόμενα που συχνά οδηγού ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Grape pomace (GP) and Olive oil mill wastewater (OMW) are the main by-products generated during various stages of wine and olive oil production, respectively. While both of these derivatives are distinguished by their high organic load and their association to environmental pollution, they also display potential biological and clinical significance due to their high polyphenolic content, and thus antioxidant capacity. It is known that livestock are susceptible to diseases due to their low antioxidant defense system and their lack of adaptation to different dietary conditions. Additionally, their welfare and productivity are largely influenced by their farming environment, resulting in various pathological and stressful conditions. Recently, there is a great interest in the production and administration of animal feed with antioxidant activity and therapeutic properties. The aim of this thesis is to investigate the potential bioactivity of these animal feeds. To that end, 30 broilers a ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/47069
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47069
ND
47069
Εναλλακτικός τίτλος
Assessment of antioxidant capacity of bio-functional animal feed enriched with winery and oil mill products in broiler chickens and lambs
Συγγραφέας
Μακρή, Σωτηρία (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας. Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών
Εξεταστική επιτροπή
Κουρέτας Δημήτριος
Κομιώτης Δημήτριος
Στάγκος Δημήτριος
Χαρουτουνιάν Σέρκος
Καρπούζας Δημήτριος
Πετρωτός Κωνσταντίνος
Μπαλατσός Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Οξειδωτικό στρες; Πολυφαινόλες; Στέμφυλα οινοποιίας; Υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων; Ζωοτροφές; Παραγωγικά ζώα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
213 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)