Περίληψη
Η διατριβή αυτή είχε σαν σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης του εμπλουτισμού ενός λειμώνα, με την καλλιέργεια βασιλικού (Οcimum basilicum) και δυόσμου (Mentha spicata), στις αποδόσεις αυγοπαραγωγών ορνίθων που εκτρέφονται σε συνθήκες Ελεύθερης Βοσκής και την ποιότητα των παραγόμενων αυγών. Για την παραπάνω διερεύνηση, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικοί και ανεξάρτητοι πειραματισμοί. Στον πρώτο πειραματισμό, τα αρωματικά φυτά συγκαλλιεργήθηκαν σε αντίστοιχα τμήματα του λειμώνα. Χρησιμοποιήθηκαν 90 όρνιθες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τρεις υποομάδες η καθεμία. Στην ομάδα των μαρτύρων (Μ), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στο λειμώνα όπου υπήρχε μόνο γράστη και στην ομάδα των αρωματικών φυτών (Α), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στον εμπλουτισμένο με βασιλικό και δυόσμο λειμώνα. Στο δεύτερο πειραματισμό, τα αρωματικά φυτά καλλιεργήθηκαν χωριστά, σε αντίστοιχα τμήματα του λειμώνα. Χρησιμοποιήθηκαν 90 όρνιθες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες, με δύο υποομάδες η καθεμία. Στην ομάδα ...
Η διατριβή αυτή είχε σαν σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης του εμπλουτισμού ενός λειμώνα, με την καλλιέργεια βασιλικού (Οcimum basilicum) και δυόσμου (Mentha spicata), στις αποδόσεις αυγοπαραγωγών ορνίθων που εκτρέφονται σε συνθήκες Ελεύθερης Βοσκής και την ποιότητα των παραγόμενων αυγών. Για την παραπάνω διερεύνηση, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικοί και ανεξάρτητοι πειραματισμοί. Στον πρώτο πειραματισμό, τα αρωματικά φυτά συγκαλλιεργήθηκαν σε αντίστοιχα τμήματα του λειμώνα. Χρησιμοποιήθηκαν 90 όρνιθες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τρεις υποομάδες η καθεμία. Στην ομάδα των μαρτύρων (Μ), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στο λειμώνα όπου υπήρχε μόνο γράστη και στην ομάδα των αρωματικών φυτών (Α), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στον εμπλουτισμένο με βασιλικό και δυόσμο λειμώνα. Στο δεύτερο πειραματισμό, τα αρωματικά φυτά καλλιεργήθηκαν χωριστά, σε αντίστοιχα τμήματα του λειμώνα. Χρησιμοποιήθηκαν 90 όρνιθες, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρείς ομάδες, με δύο υποομάδες η καθεμία. Στην ομάδα των μαρτύρων (Μ), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στο λειμώνα όπου υπήρχε μόνο γράστη, στην ομάδα του βασιλικού (Β), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στον εμπλουτισμένο με φυτά βασιλικού λειμώνα και στην ομάδα του δυόσμου (Δ), όπου οι όρνιθες είχαν πρόσβαση στον εμπλουτισμένο με φυτά δυόσμου λειμώνα. Τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο πειραματισμό μετρήθηκαν οι αποδόσεις των ορνίθων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αυγών. Προσδιορίστηκε η οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου και η περιεκτικότητα της σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και χοληστερόλη. Πραγματοποιήθηκε καταγραφή της συμπεριφοράς των ορνίθων κατά την παρουσία τους στο λειμώνα. Επιπλέον του πρώτου πειραματισμού, στο δεύτερο πειραματισμό, προσδιορίστηκε το προφίλ των λιπαρών οξέων του αυγού και πραγματοποιήθηκε ανάλυση του περιεχομένου των προλόβων των ορνίθων. Από τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας προέκυψε πως οι όρνιθες κατανάλωσαν το βασιλικό και το δυόσμο που εμπλούτισε τη βοτανική σύνθεση του λειμώνα. Ο εμπλουτισμός αυτός, δεν επέδρασε στις αποδόσεις των ορνίθων, αλλά είχε ευεργετικές επιδράσεις στην ποιότητα των αυγών. Η βόσκηση των ορνίθων στον εμπλουτισμένο, με τη συγκαλλιέργεια του βασιλικού και του δυόσμου, λειμώνα, αύξησε το βάρος του αυγού και διαφοροποίησε τα επιμέρους συστατικά του. Βελτίωσε την ποιότητα του κελύφους, αυξάνοντας το πάχος και το βάρος του κελύφους και το ειδικό βάρος του αυγού και μειώνοντας την παραμόρφωση του κελύφους. Βελτίωσε την ποιότητα του εσωτερικού του αυγού, αυξάνοντας το δείκτη Haugh και προσδίδοντας εντονότερο χρωματισμό στη λέκιθο. Αύξησε την περιεκτικότητα της λεκίθου σε βιταμίνη Ε και μείωσε την περιεκτικότητά της σε χοληστερόλη. Αύξησε την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου και έδωσε στο αυγό διακριτή γεύση. Η βόσκηση των ορνίθων στον εμπλουτισμένο, με καλλιεργούμενο βασιλικό λειμώνα, αύξησε το βάρος του αυγού, το βάρος του κελύφους και το δείκτη Haugh. Αύξησε την περιεκτικότητα της λεκίθου σε βιταμίνη Ε και μείωσε την περιεκτικότητά της σε χοληστερόλη. Αύξησε την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου και βελτίωσε τη γεύση του αυγού. Η βόσκηση των ορνίθων στον εμπλουτισμένο, με καλλιεργούμενο δυόσμο λειμώνα, αύξησε το βάρος του αυγού, βελτίωσε ελαφρά την οξειδωτική σταθερότητα της λεκίθου και έδωσε στα αυγά διακριτό άρωμα και γεύση. Ο εμπλουτισμός του λειμώνα με αρωματικά φυτά, αύξησε την ελκυστικότητά του και προήγαγε τις δραστηριότητες των ορνίθων σε αυτόν.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The objective of the present thesis was to evaluate the effect of the enrichment of a pasture area with the cultivation of basil (Οcimum basilicum) and spearmint (Mentha spicata), on free range laying hens’ performance and egg quality. For this evaluation, two consecutive and independent experiments were carried out. In the first experiment, aromatic plants were co-cultivated in respective parts of the pasture area. Ninety layers were randomly assigned to two treatment groups, of three replicates each. In treatment C (control) hens had access on a pasture area where common grass was used, while in treatment AP (aromatic plants) hens had access on an enriched pasture area where common grass and both basil and spearmint were cultivated. In the second experiment, aromatic plants were separately cultivated in respective parts of the pasture area. Ninety layers were randomly assigned to three treatment groups consisted of two replicates each. In treatment C (control) hens had access on a pa ...
The objective of the present thesis was to evaluate the effect of the enrichment of a pasture area with the cultivation of basil (Οcimum basilicum) and spearmint (Mentha spicata), on free range laying hens’ performance and egg quality. For this evaluation, two consecutive and independent experiments were carried out. In the first experiment, aromatic plants were co-cultivated in respective parts of the pasture area. Ninety layers were randomly assigned to two treatment groups, of three replicates each. In treatment C (control) hens had access on a pasture area where common grass was used, while in treatment AP (aromatic plants) hens had access on an enriched pasture area where common grass and both basil and spearmint were cultivated. In the second experiment, aromatic plants were separately cultivated in respective parts of the pasture area. Ninety layers were randomly assigned to three treatment groups consisted of two replicates each. In treatment C (control) hens had access on a pasture area where common grass was used˙ in treatment B (basil) hens had access on an enriched pasture area where common grass and basil were cultivated˙ while in treatment SP (spearmint) hens had access on an enriched pasture area where common grass and spearmint were cultivated. Measurements included evaluation of hens’ performance and egg quality characteristics. Oxidative stability of egg yolk and concentration on vitamin A, E, β-carotene and cholesterol, were also evaluated. Moreover, measurements on foraging behavior were carried out. Second experiments’ measurements, additionally included fatty acid profile determination and crop content analysis. Results of the present study revealed that, layers consumed basil and spearmint when these plants enriched the botanical synthesis of the pasture. Enrichment of the pasture didn’t affect hens’ performance but improved egg quality. Foraging of hens, at the enriched pastures with co-cultivated basil and spearmint, increased egg weight and differentiated albumen and yolk weight. It also improved eggshell quality, by increasing eggshell weight and thickness and specific gravity and by reducing eggshell deformation. Moreover, it also improved egg internal quality by increasing Haugh units and higher oxidative stability and by giving more intense yolk colour. AP egg yolk had higher concentration of vitamin E and lower cholesterol content. Finally, AP eggs were distinguished for their taste. Foraging of hens, at the enriched pastures with cultivated basil, increased egg weight, eggshell weight and Haugh units. B egg yolk had higher oxidative stability, higher concentration of vitamin E and lower cholesterol content. Finally, B eggs were more preferable for their taste. Foraging of hens, at the enriched pasture with cultivated spearmint, increased egg weight, slightly improved oxidative stability of egg yolk and gave a distinguished flavour and taste to the egg. Enrichment of the pasture with the aromatic plants, increased its’ attractiveness and promoted hens’ activities.
περισσότερα