Αξιοποίηση γλεύκους για την ανάπτυξη προϊόντων εκτός οίνου - διερεύνηση κρίσιμων παραμέτρων διεργασιών παραγωγής ξυδιού βαλσαμικού τύπου

Περίληψη

Εκτός από τα ιταλικά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης (Traditional Balsamic Vinegar of Modena, Traditional Balsamic Vinegar of Reggio Emilia, Balsamic Vinegar of Modena) μια νέα γενιά βαλσαμικών ξυδιών και αναπληρωμάτων τους κερδίζει συνεχώς τις προτιμήσεις των καταναλωτών στη διεθνή αγορά. Σκοπός της διδακτορικής διατριβής ήταν η ανάπτυξη τεχνογνωσίας για την παραγωγή ξυδιού βαλσαμικού τύπου υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αξιοποιήθηκε γλεύκος της ποικιλίας Ξινόμαυρο λόγω της ιδιαίτερης σημασίας της στην οινοβιομηχανία της Βορείου Ελλάδας αλλά και των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών που την καθιστούν κατάλληλη για αξιοποίηση στην παραγωγή ξυδιού. Μετά από επισταμένη έρευνα αγοράς εξετάστηκαν τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των πλέον δημοφιλών βαλσαμικών ξυδιών στην ελληνική αγορά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ιταλικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τα μειονεκτήματα των προϊόντων από ανάμειξη συμπυκνωμένου γλεύκος και ξυδιού, την έλλειψη προτυποποίησης της παραγωγής τους, ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Apart from the Italian products with geographical indication (Traditional Balsamic Vinegar of Modena and Traditional Balsamic Vinegar of Reggio Emilia with Protected Designation of Origin, and the Balsamic Vinegar of Modena with Protected Geographical Indication) a new generation of balsamic vinegars (BV) and related products are gaining consumer preference in the international market. The aim of this thesis was the development of know-how to produce high added value balsamic type vinegar. Xinomavro grape variety was exploited because of its importance to the wine industry in Northern Greece and the physicochemical characteristics that make it suitable for vinegar production. After thorough market search, the physicochemical and sensory characteristics of the most popular BV in the Greek market were examine and compared to those of similar Italian products. These results highlighted the weaknesses of the products based on mixing concentrated grape must and vinegar, a lack in production ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/41221
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41221
ND
41221
Εναλλακτικός τίτλος
Utilization of grape must in the development of products beyond wine - investigation of critical parameters in the production line of balsamic type vinegar
Συγγραφέας
Λάλου, Σοφία (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τσιμίδου Μαρία
Χατζηδημητρίου Ευφημία
Μαντζουρίδου Φανή
Κιοσέογλου Βασίλειος
Μπλέκας Γεώργιος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Νενάδης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
ξύδι βαλσαμικού τύπου; Αλκοολική ζύμωση; οξική ζύμωση; Παλαίωση; Ξύδι; ανάπτυξη προϊόντος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxx, 255 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)