Ανάπτυξη και μελέτη ιδιοτήτων συστημάτων εγκλεισμού τύπου συγκαταβύθισης πρωτεΐνης - πολυσακχαρίτη με σκοπό την προστασία αρωματικών υλών των τροφίμων

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκε η χρήση πρωτεϊνών του γάλακτος (καζεϊνικό νάτριο και πρωτεϊνικό υπερσυμπύκνωμα ορού γάλακτος) σε συνδυασμό με την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη ως μέσα ενθυλάκωσης του β-πινενίου, πτητικού συστατικού πολλών αιθέριων ελαίων και αρτυματικών υλών, με την τεχνική της συγκαταβύθισης βιοπολυμερών. Οι πρωτεΐνες γάλακτος χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για τις εξαιρετικές λειτουργικές τους ιδιότητες (ικανότητα σχηματισμού και σταθεροποίησης γαλακτωμάτων, ικανότητα σχηματισμού πηκτής, ικανότητα συγκράτησης νερού και ελαίου, παχυρευστοποίηση) και την υψηλή διατροφική τους αξία. Οι πρωτεΐνες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε συνδυασμό με διάφορους πολυσακχαρίτες (κόμμι ξανθάνης, αραβικό κόμμι, καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη) τόσο στην παρασκευή όσο και στη σταθεροποίηση γαλακτωμάτων τροφίμων. Επιπλέον, ανάλογα με τη τιμή ενεργού οξύτητας, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους πολυσακχαρίτες και να σχηματίσουν διαλυτά ή αδιάλυτα σύμπλοκα εξαιτίας, κυ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This work was conducted to investigate whether complex coacervation of milk proteins, i.e. sodium caseinate (CNa) and whey protein isolate (WPI), with carboxymethylcellulose (CMC) can be used for the encapsulation of β-pinene, a volatile compound of many essential oils. Milk proteins are commonly used in the food industry for their excellent functional (emulsion preparation and stabilisation, water and fat binding, thickening, gelation) and nutritional properties. Milk proteins have been successfully used in combination with polysaccharides such as gum arabic, xanthan as well as CMC in the formation and stabilisation of food emulsion systems, while, depending on pH, both of them interact with polysaccharides to form soluble or insoluble complex coacervates, nanoparticles or precipitates. The development of complex coacervates was primarily attributed to electrostatic interactions between the two biopolymers, while hydrophobic interactions between protein molecules appeared to play a mi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/38391
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38391
ND
38391
Εναλλακτικός τίτλος
Development and study properties of protein – polysaccharide complex coacervation type encapsulation system, for protecting flavourings of foods
Συγγραφέας
Κουπάντσης, Θωμάς (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Μπλέκας Γεώργιος
Κιοσέογλου Βασίλειος
Τσιμίδου Μαρία
Παυλίδου Ελένη
Μαντζουρίδου Φανή
Χατζηδημητρίου Ευφημία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Συστήματα εγκλεισμού; Συγκαταβύθιση συμπλόκου; Πρωτεΐνες γάλακτος; β-Πινένιο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxiv, 200 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)