Επίδραση ισοπρενοειδών λιπιδίων και χλωρόφυλλων στην οξειδωτική σταθερότητα ελαίων πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Περίληψη

Σκοποί της- διατριβής- ήταν η- μελέτη TOC- δράσης του- σκουαλενιου,- της- CL τοκοφερόλης^ τωνκαροτενοειδων κοα των χλωροφυλλων στη σταθερότητα λιπαρών υλών πλουσίων σε μονοακορεσταλιπαρα-οξεο-ίΜΑΟί Τα παρθένο ελαιόλαδα (H &νχρησιμοποιηθηκε-ως-(ρΐ)σικα μοντέλα λιπαρής ύληςπλούσιας σε ΜΛΟ που περιείχε ολα τα παραπάνω συστατικά και οι τριακυλογλυκερολες ελαιολάδουμετά- απα απομάκρυνση- πρα/ανηοξειδωτικων- ενο)σεων ως-τα αντίστοιχα μοντέλα προσομοίωσης Η δράση του σκουαλενιου στο μοντέλο εξετάσθηκε σε διαφορετικές συνθήκες αυτοξειδωσης καιφωτοοξειδωσης.- OL μεταβολές- στα υπόστρωμα- μελετήθηκαν- με- περιοδικούς- προσδιορισμούς των πρωτογενών προϊόντων της οξείδωσης, η σταθερότητα των ελαίων εκτιμήθηκε ιιε τη δοκιμή Rancimat καΐ-οι μεταβολές- (ποιοτικες-καιποσατικες)- των μελετωμενων σικιτατικων- με- υγροχρωματογραφικες και φασματοσκοπικές μεθόδους Το σκουαλενιο παρουσίασε αξιοσημείωτη σταθερότητα κατά την αυτοξειδωση καΐ-η- ασθενης-αντιοξεΐδυίτικη- δράση- του αποδόθηκε- στα φαινόμενα της_α ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The role of squalene in a substrate rich in monounsaturated fatty acids, was studied for various addition levels and experimental conditions. Purified olive oil triacyglycerols devoid of prooxidant and antioxidant constituents were used as substrate. A concentration dependent moderate antioxidant activity was found which may be explained by competitive oxidation of the different lipids present. It was found that squalene does not enhance a- tocopherol activity while it reacted very poorly with the free radical DPPH* showing thus no radical scavenging activity. During photosensitized oxidation squalene did not show any activity at all. However it offerred protection to a-tocopherol reducing thus the observed loss. Monitoring of squalene by HPLC during oxidation proved very useful for elucidating its role and revealed the high stability of the molecule.An HPLC methodology was developed for the simultaneous determination of tocopherols, carotenoids and chlorophylls suitable to monitor the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/25089
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/25089
ND
25089
Εναλλακτικός τίτλος
Contribution of isoprenoid lipids and chlorophylls to the oxidative stability of oils rich in monounsaturated fatty acids
Συγγραφέας
Ψωμιάδου, Ελένη του Χρυσόστομος
Ημερομηνία
2000
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μπόσκου Δημήτριος-Χρήστος
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κωμαΐτης Δημήτριος
Ανδρικόπουλος Νικόλαος
Κιοσέογλου Βασίλειος
Μπλέκας Γεώργιος
Τσιμίδου Μαρία
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Σκουαλένιο; Σταθερότητα ελαιόλαδου; Α-τοκοφερόλη; Χρωστικές; Ελληνικά παρθένα ελαιόλαδα; Καροτενοειδή; Χλωρόφυλλα; Διατηρησιμότητα ελαιόλαδου; Φωτοοξείδωση; Αυτοξείδωση; Φαιοφυτίνη α
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
185 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)