Φυτικά εκχυλίσματα πλούσια σε ισοπρενοειδείς ενώσεις με ενδιαφέρον για τη βιομηχανία βιοενεργών συστατικών τροφίμων

Περίληψη

Στο πλαίσιο αναζήτησης και αξιοποίησης βιοενεργών συστατικών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε λειτουργικά τρόφιμα ή σε συμπληρώματα διατροφής, έμφαση δόθηκε στην παρούσα διατριβή, στην ανάδειξη των ισοπρενοειδών ως βιοενεργά συστατικά, στα οποία ανήκουν και τα καροτενοειδή. Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μία κατηγορία υδατοδιαλυτών αποκαροτενοειδών, των κροκινών, που απαντώνται φυσικά με τη μορφή εστέρων της κροκετίνης (C20H24O4, 8,8'-διαποκαροτενο-8,8'-διοϊκό οξύ) με σάκχαρα. Στην επιλογή αυτή συνετέλεσε το γεγονός ότι πλούσια πηγή τους είναι τα αποξηραμένα στίγματα του φυτού Crocus sativus L., που αποτελούν το ακριβότερο άρτυμα στον κόσμο, το σαφράνι. Το φυτό καλλιεργείται πάνω από 100 χρόνια σε συγκεκριμένη περιοχή της Ελλάδας (Κοζάνη) και η εμπορία του αρτύματος γίνεται με ευθύνη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης που διασφαλίζει τη γνησιότητα και ποιότητά του. Η ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής που θα περιέχουν τα βιοενεργά συστατ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Searching for bioactive ingredients that could find applications in functional foods or food supplements, emphasis was paid to the class of isoprenoids. In particular, focus was on a group of unusual water-soluble apocarotenoids, selectively named as crocins, esters of crocetin (C20H24O4, 8,8'-diapocarotene-8,8'-dioic acid) with different sugar moieties. A very rich source of these compounds is the dehydrated red stigmas of the plant Crocus sativus L. that comprise saffron, the most expensive spice in the world. This plant is cultivated over 100 years in a specific region in Greece (Kozani). Its trade is carried out by the Saffron Cooperative of Kozani, which certifies its authenticity and quality. The development of functional foods or food supplements that will contain these precious apocarotenoids is expected to boost the local agro-economy. Towards this direction, the individual goals of the present PhD thesis concerned (a) the knowledge of concentrations of crocins and the optimiz ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/35456
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/35456
ND
35456
Εναλλακτικός τίτλος
Plant extracts rich in isoprenoid compounds of interest in the food bioactive ingredients industry
Συγγραφέας
Κυριακούδη, Αναστασία του Χρήστος
Ημερομηνία
2015
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τσιμίδου Μαρία
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Νενάδης Νικόλαος
Κιοσέογλου Βασίλειος
Μπλέκας Γεώργιος
Ασημοπούλου Ανδρεάνα
Μαντζουρίδου Φανή
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Σαφράνι; Αποκαροτενοειδή; Βιοδιαθεσιμότητα; Eνθυλάκωση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxiii, 206 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ., ευρ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)