Μεσογειακή διατροφή και καρκίνος πεπτικού συστήματος: μελέτη ασθενών-μαρτύρων

Περίληψη

Εισαγωγή: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του GLOBOCAN 2008, ο καρκίνος του παχέος εντέρου καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, την πρώτη θέση στην Ευρώπη και την τρίτη στην Ελλάδα. Το ένα τρίτο του συνόλου των περιπτώσεων κακοήθειας πιθανόν να οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες και στη φυσική δραστηριότητα. Από τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η Μεσογειακή Δίαιτα (ΜΔ) φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σκοπός: Η διερεύνηση του ρόλου της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου, η μελέτη της πιθανής επίδρασης της ΜΔ στη σχέση διαφόρων γνωστών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και η ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη δημιουργία διατροφικού δείκτη αξιολόγησης της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Υλικό και Μέθοδοι: Πρόκειται για μελέτη ασθενών – μαρτύρων οι οποίοι προέρχονταν από την περιοχή της Αττικής. Στη μελέτη συμμετείχαν 250 διαδοχικοί ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνο του παχέος εντέρου (63±12 ετών, 59% άνδρε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Background: According to the GLOBOCAN 2008 colorectal cancer (CRC) incidence was in the third place worldwide, the first in Europe and the third in Greece. It is estimated that one third of all cancers is due to dietary factors including physical activity. Mediterranean diet (MD) seems to protect against colorectal cancer. Aim: To investigate the role of nutrition on CRC, the possible interactions and mediating effects of MD on already known factors associated with CRC, and the development of the methodology to construct a dietary index with high discriminating ability for CRC. Methodology: It is a case – control study with participants from the area of Attica. 250 consecutive patients with first developed CRC (63±12 years, 59% males) and 250 age-gender group-matched controls were studied. A special questionnaire assessing various socio-demographic, clinical, lifestyle, dietary, and nutritional behaviours characteristics was applied. Adherence to the Mediterranean diet was evaluated wi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/29886
ND
29886
Εναλλακτικός τίτλος
Mediterranean diet and gastrointestinal system cancer: Case-control study
Συγγραφέας
Κοντού, Νίκη του Ιωάννης
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Παναγιωτάκος Δημοσθένης
Πολυχρονόπουλος Ευάγγελος
Δημόπουλος Μελέτιος – Αθανάσιος
Λίνου – Παπαδημητρίου Αθηνά
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα
Γιαννακούλια Μαρία
Κοντογιάννη Μερόπη
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Μεσογειακή δίαιτα; Καρκίνος του παχέος εντέρου; Διατροφικές συμπεριφορές; Αλκοόλ; Κάπνισμα; Μεταβολικό σύνδρομο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
147 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)