Μελέτη βιολογικά δραστικών λιποειδών σε παραδοσιακά τρόφιμα της Μεσογειακής δίαιτας και διερεύνηση της προστατευτικής δράσης αυτών στην αθηροσκλήρωση

Περίληψη

Στο πλαίσιο της μελέτης του ρόλου του PAF στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης αναζητήθηκαν στο ελαιόλαδο και σε γεύματα της Μεσογειακής δίαιτας ενώσεις που αναστέλλουν τον PAF. Μελετήθηκε σε πειραματικό μοντέλο αθηροσκλήρωσης κουνελιού η επίδραση της κατανάλωσης του ελαιολάδου και των επιμέρους λιποειδικών τάξεών του, δηλαδή των πολικών (OOPLE) και των ουδετέρων (OONLE) λιποειδών του ελαιολάδου, στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης, παράλληλα με χημικές και βιοχημικές παραμέτρους. Σε εθελοντές υγιείς και διαβητικούς τύπου ΙΙ μελετήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης γευμάτων της Μεσογειακής δίαιτας, πλούσιων σε αναστολείς και ανταγωνιστές του PAF, σε χημικές και βιοχημικές παραμέτρους με κυριότερη τη συσσωρευτική δράση των αιμοπεταλίων του ως προς τους συσσωρευτικούς παράγοντες PAF, ADP και AA. In vitro μελέτη βιολογικής δραστικότητας ελαιολάδου. Ανιχνεύθηκε η ύπαρξη βιολογικής δραστικότητας στο ελαιόλαδο η οποία στο μοντέλο των πλυμένων αιμοπεταλίων κουνελιού έγκειται στον ανταγωνισμό του PAF. Β ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the frame of studying the role of PAF in the development of atherosclerosis, lipid molecules were sought in olive oil and in Mediterranean type diet meals that inhibit or antagonize PAF. In experimental model of atherosclerosis in rabbit we studied the effect of consumption of olive oil and its individual lipid classes, namely polar (OOPLE) and neutral (OONLE) olive oil lipids, in the development of atherosclerosis, in parallel with chemical and biochemical parameters. We studied the effect of consumption of Mediterranean type diet meals, rich in inhibitors and antagonists of PAF, in chemical and biochemical parameters where the aggregative response of volunteer’s healthy and type II diabetics platelets against the aggregative factors PAF, ADP and AA seems to have the leading role. In vitro study of the biological activity of olive oil. It was detected the existence of biological activity in olive oil, which in the model of washed rabbit platelets lies in the antagonism of PAF. A bi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/21230
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/21230
ND
21230
Εναλλακτικός τίτλος
Study of bioactive lipids traditional mediterranean diet foods and investigation of their protective effects in atherosclerosis
Συγγραφέας
Καραντώνης, Χαράλαμπος (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Δημόπουλος Κωνσταντίνος
Ευαγγέλου Άγγελος
Δραΐνας Κωνσταντίνος
Περρέα Δέσποινα
Αντωνοπούλου Σμαραγδή
Τσελέπης Αλέξανδρος
Μαυρή Μαίρη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Μεσογειακή δίαιτα; Ελαιόλαδο; Βιοδραστικά λιποειδή; Παράγοντας ενεργοποίησης αιμοπεταλίων; Αιμοπετάλια; Οξείδωση πλάσματος; Αθηροσκλήρωση; Ελαστικότητα αορτών
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
280 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)