Χρήση ελεύθερων και ακινητοποιημένων βιοκαταλυτών σε υγρή και ξηρή μορφή ως προβιοτικές καλλιέργειες στην παραγωγή παραδοσιακών ελληνικών τυριών

Περίληψη

Σήμερα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την παραγωγή κατάλληλωνκαλλιεργειών για χρήση στη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμωνγενικότερα. Έχουν γίνει πολλές έρευνες στον τομέα αυτό και έχουν προταθεί πολλέςδιαφορετικές καλλιέργειες. Σε μια προσπάθεια όμως για την παραγωγή της κατάλληληςκαλλιέργειας και από οικονομική και τεχνολογική πλευρά, ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί καιστην επιλογή της ιδανικής μεθόδου ξήρανσης. Η παρατηρούμενη προτίμηση παγκοσμίως σεμεθόδους ξήρανσης όπως η λυοφιλίωση (freeze-drying) και η ξήρανση με ψεκασμό (spraydrying)οφείλεται στους μεγάλους χρόνους συντήρησης αλλά η εφαρμογή τους σεβιομηχανική επίπεδο υστερεί κυρίως λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης καιλειτουργίας και την ανάγκη χρήσης προστατευτικών ουσιών στην περίπτωση τηςλυoφιλίωσης. Ακολουθώντας αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε ηπαραγωγή νέων βιοκαταλυτών, η ανάπτυξη νέας μεθόδου ξήρανσης και η εφαρμογή αυτώντων βιοκαταλυτών στην παραγωγή τυριών.Η παρούσα διατριβή χωρ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Nowadays, an upsurge of interest in providing suitable starter cultures for dairyproduction has been observed. Many researchers have proposed a variety of cultures suitableas starters. However, research has also focused on the selection of a suitable drying methodfor starter cultures. The observed worldwide preference of drying methods such as freezedryingand spray-drying is owed to the long preservation times; however their industrialapplication usually suffers from the high installation cost of the production unit accompaniedby the need to use cryoprotectants in the case of freeze-drying. Therefore, in the presentthesis the production of new biocatalysts, the development of a new drying method and theapplication of these biocatalysts to cheese production were studied.The present thesis is divided in two parts. In the first part the production of newbiocatalysts and the development of drying method for their preservation were investigated.Different methods of kefir immobilization on c ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26995
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26995
ND
26995
Εναλλακτικός τίτλος
Use of free and immobilized biocatalysts in wet and dried form as probiotic cultures for the production of traditional greek cheeses
Συγγραφέας
Δημητρέλλου, Δήμητρα (Πατρώνυμο: Θεοχάρης)
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κουτίνας Αθανάσιος
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Ψαριανός Κωνσταντίνος
Παπαγεωργακοπούλου Νικολέττα
Μπεκατώρου Αργυρώ
Κουρκουτάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φέτα; Μυζήθρα; Πρωτεόλυση; Καλλιέργειες εκκινητές; Καζείνη; Τυρόγαλα; Ακινητοποίηση; Ξήρανση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
249 σ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)