Περίληψη
Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζεται, την τελευταία δεκαετία, αύξηση των περιστατικών σαλμονελώσεως σε ανθρώπους. Σε πολλά από αυτά τα περιστατικά η πηγή της τροφολοίμωξης ήταν το χοιρινό κρέας ή παράγωγά του. Η μόλυνση του χοιρινού κρέατος με Salmonella enterica είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της άμεσης ή έμμεσης επαφής του κρέατος με το εντερικό περιεχόμενο χοίρων φορέων, κατά τη διαδικασία της σφαγής. Η λοίμωξη του χοίρου με S. enterica δεν συνοδεύεται συνήθως από κλινικές εκδηλώσεις και γι αυτό τα ζώα φορείς δεν αναγνωρίζονται κατά τον πριν τη σφαγή κτηνιατρικό έλεγχο. Ο αποτελεσματικός έλεγχος της μετάδοσης της S. enterica μεταξύ των χοίρων μέσα στις εκτροφές, μπορεί να μειώσει το μολυσματικό φορτίο των προς σφαγή χοίρων και την επικινδυνότητα μόλυνσης των σφαγίων. Ο περιορισμός της διασποράς των σαλμονέλων βασίζεται στη μεταβολή της συχνότητας εμφάνισης παραγόντων που αυξάνουν την επικινδυνότητα μετάδοσης της νόσου τόσο εντός όσο και μεταξύ των εκτροφών. Ό ...
Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζεται, την τελευταία δεκαετία, αύξηση των περιστατικών σαλμονελώσεως σε ανθρώπους. Σε πολλά από αυτά τα περιστατικά η πηγή της τροφολοίμωξης ήταν το χοιρινό κρέας ή παράγωγά του. Η μόλυνση του χοιρινού κρέατος με Salmonella enterica είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της άμεσης ή έμμεσης επαφής του κρέατος με το εντερικό περιεχόμενο χοίρων φορέων, κατά τη διαδικασία της σφαγής. Η λοίμωξη του χοίρου με S. enterica δεν συνοδεύεται συνήθως από κλινικές εκδηλώσεις και γι αυτό τα ζώα φορείς δεν αναγνωρίζονται κατά τον πριν τη σφαγή κτηνιατρικό έλεγχο. Ο αποτελεσματικός έλεγχος της μετάδοσης της S. enterica μεταξύ των χοίρων μέσα στις εκτροφές, μπορεί να μειώσει το μολυσματικό φορτίο των προς σφαγή χοίρων και την επικινδυνότητα μόλυνσης των σφαγίων. Ο περιορισμός της διασποράς των σαλμονέλων βασίζεται στη μεταβολή της συχνότητας εμφάνισης παραγόντων που αυξάνουν την επικινδυνότητα μετάδοσης της νόσου τόσο εντός όσο και μεταξύ των εκτροφών. Όμως, η επιστημονική γνώση η σχετική με τους παράγοντες που συσχετίζονται με τη μετάδοση της νόσου είναι πολύ περιορισμένη. Γι αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε ένα πολυεθνικό ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας τριών ετών (1996-1999) με σκοπό την εξακρίβωση των παραγόντων που επηρεάζουν τη μετάδοση της νόσου σε εκτροφές αλλά και σφάγια χοίρων προερχόμενα από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε και η Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού εκπονήθηκε και η διατριβή αυτή. Οι στόχοι της ήταν: Η εκτίμηση της συχνότητας λοίμωξης με S. enterica χοίρων ελληνικών εκτροφών τοκετού-πάχυνσης και πολλαπλασιαστικών εκτροφών με μικροβιολογικές και ορολογικές μεθόδους. Η εκτίμηση της συχνότητας μόλυνσης της τελικής τροφής των χοίρων των παραπάνω εκτροφών. Ο καθορισμός των υπεύθυνων σε κάθε περίπτωση οροτύπων και της αντοχής τους στα αντιβιοτικά. Ο εντοπισμός των παραγόντων επικινδυνότητας για το ποσοστό οροθετικότητας των χοίρων των εκτροφών τοκετού-πάχυνσης. Ο υπολογισμός με ορολογικές και μικροβιολογικές τεχνικές του ρυθμού προσβολής χοίρων σε οροθετική και οροαρνητική εκτροφή. Η εκτίμηση της σημαντικότητας της λοίμωξης των χοιρομητέρων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος των εκτροφών στη λοίμωξη των χοίρων πάχυνσης. Η σύγκριση του γενετικού υλικού στελεχών που ανήκουν στους ίδιους ορότυπους και απομονώθηκαν από χοίρους πάχυνσης
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
In most European Union countries, there is, during the last decade, an increase of incidents of salmonellosis in human. In many of these incidents the source of infection was the pork meat or his derivatives. The on of pork meat infection with Salmonella enterica is probably the result of direct or indirect contact of meat with the intestinal content of pigs during the slaughtering process. Pig infection with S. enterica is usually not accompanied by clinical events and for this the animal herds are not recognized as infected during the pre-slaughter veterinary inspection. The effective transmission control of S. enterica between the pigs in herds, can decrease the contagious charge of slaughter pigs and the virtuousness of pollution of carcases. The restriction of dissemination of salmonellas is based on the change of frequency of appearance of factors that increases the venturousness of transmission of illness so much inside what between the herds. However, the scientific knowledge r ...
In most European Union countries, there is, during the last decade, an increase of incidents of salmonellosis in human. In many of these incidents the source of infection was the pork meat or his derivatives. The on of pork meat infection with Salmonella enterica is probably the result of direct or indirect contact of meat with the intestinal content of pigs during the slaughtering process. Pig infection with S. enterica is usually not accompanied by clinical events and for this the animal herds are not recognized as infected during the pre-slaughter veterinary inspection. The effective transmission control of S. enterica between the pigs in herds, can decrease the contagious charge of slaughter pigs and the virtuousness of pollution of carcases. The restriction of dissemination of salmonellas is based on the change of frequency of appearance of factors that increases the venturousness of transmission of illness so much inside what between the herds. However, the scientific knowledge relative with the factors that are connected with the transmission of infection is very limited. All the above mentioned, were the reason the European Committee financed a multinational inquiring program of three years duration (1996-1999) aiming at the verification of factors that influences the transmission of illness in pig herds but also carcases of pigs emanating from countries members of European Union. In this program participated also Greece. In the frames of this program was worked out also this thesis. Thesis objectives were: frequency estimation of infection with S. enterica in pigs of Greek fattening and multiplying herds with microbiological and serological methods, frequency estimation of infection in final pig feed in both fattening and multiplying herds. Serotype-determination responsible in any case and their antibiotic resistance, Factors determination of venturousness for the rate of seropositivity in pigs of fattening herds, calculation with serological and microbiological techniques of the rate of offence of pigs in boundary and seronegative pig herds, estimation of importance of infection of nursing sows and the infection of environment of pig herds in the infection of fattening pigs, the genetic comparison of strains belongs in same serotype which were isolated by fattening pigs.
περισσότερα