Βιοπροστασία του ορνίθειου κρέατος και των προϊόντων του από παθογόνους μικροοργανισμούς

Περίληψη

Η ερευνητική αυτή εργασία είχε ως κύριο στόχο την προστασία του κρέατος των ορνιθίων από παθογόνους μικροοργανισμούς (Salmonella spp. και Listeria monocytogenes) με τη χρησιμοποίηση προστατευτικών καλλιεργειών οξυγαλακτικών βακτηρίων που προέρχονται από την αυτόχθονη χλωρίδα τους. Το πειραματικό μέρος της έρευνας περιλαμβάνει έξι φάσεις: Στην 1η φάση και 2η φάση έγινε απομόνωση, ταυτοποίηση και έλεγχος της αντιμικροβιακής ευαισθησίας στελεχών Salmonella spp., Listeria spp. και Listeria monocytogenes από τα σφάγια των ορνιθίων και από το περιβάλλον τεσσάρων πτηνοσφαγείων της Β. Ελλάδας. Στην 3η φάση έγινε απομόνωση και ταυτοποίηση στελεχών οξυγαλακτικών βακτηρίων από τα σφάγια των ορνιθίων και αξιολόγησή τους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βιοπροστατευτικές καλλιέργειες. Στην 4η φάση έγινε ενοφθαλμισμός των παθογόνων Salmonella spp. και Listeria monocytogenes και των αποτελεσματικότερων οξυγαλακτικών βακτηρίων σε ζωμό ΒΗΙ, μελέτη της εξέλιξης του πληθυσμού των παθογόνων και των οξυγα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This study was focused on the protection of chicken meat from pathogenic microorganisms (Salmonella spp. and Listeria monocytogenes) by using bioprotective cultures of lactic acid bacteria originating from their indigenous microflora. The study was divided into 6 main stages: Stage 1: The prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella isolates recovered from chicken carcasses and the environment of 4 slaughterhouses of Northern Greece was investigated. Stage 2: The prevalence and antimicrobial resistance of Listeria monocytogenes recovered from chicken carcasses and the environment of the same 4 slaughterhouses of Northern Greece was investigated. Stage 3: Lactic acid bacteria originating from chicken carcases were isolated, identified and evaluated for their inhibitory activity against strains of Salmonella spp. and Listeria monocytogenes. Stage 4: Cells of lactic acid bacteria (LAB) isolated from the neck skin of poultry carcasses were cultured in BHI broth along with cells of ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26598
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26598
ND
26598
Εναλλακτικός τίτλος
Biopreservation of poultry meat and products from pathogenic microorganisms
Συγγραφέας
Σακαρίδης, Ιωάννης Δημήτριος
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Κτηνιατρική. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωϊκής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
Κοΐδης Παύλος
Αμβροσιάδης Ιωάννης
Σούλτσος Νικόλαος
Παπά Άννα
Ιωσηφίδου Ελένη
Παπαβέργου Αικατερίνη
Δόβας Χρυσόστομος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Οξυγαλακτικά βακτήρια; Σαλμονέλλα; Λιστέρια; Ορνίθιο κρέας; Βιοπροστασία; Αντιμικροβιακή ευαισθησία; Πτηνοσφαγείο; Σφάγια ορνιθίων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xiv, 185 σ., πιν., γραφ.