Μεταβολισμός ενέργειας, βιοδιαθεσιμότητα αζωτούχων ουσιών & αμινοξέων και αξιοποίηση κτηνοτροφικού μπιζελιού σε σιτηρέσια κρεοπαραγωγών ορνιθίων & ορνίθων αυγοπαραγωγής

Περίληψη

Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής διεξήχθησαν πέντε πειράματα: δύο πειράματα ολικής πεπτικότητας (συλλογή περιττωμάτων), ένα πείραμα ειλεακής πεπτικότητας, ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής σε κρεοπαραγωγά ορνίθια και ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής σε όρνιθες αυγοπαραγωγής, με σκοπό την εκτίμηση της θρεπτικής αξίας σπερμάτων κτηνοτροφικού μπιζελιού της ελληνικής ποικιλίας «Όλυμπος» (P) και τη διερεύνηση της αξιοποίησής τους σε σιτηρέσια κρεοπαραγωγών ορνιθίων και ορνίθων αυγοπαραγωγής. Στο 1ο πείραμα η φαινομένη και η πραγματική βιοδιαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών του κτηνοτροφικού μπιζελιού εκτιμήθηκαν ίσες με 81,0 & 86,6%, αντίστοιχα. Η φαινομένη (ΦΜΕ) και η πραγματική (ΠΜΕN) μεταβολίσιμη ενέργεια του κτηνοτροφικού μπιζελιού εκτιμήθηκαν σε 2641 & 2693 kcal/kg ή 11,05 & 11,27 MJ ME/kg, αντίστοιχα. Στο 2ο πείραμα η φαινομένη και η πραγματική βιοδιαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών του κτηνοτροφικού μπιζελιού έδειξαν τάση γραμμικής μείωσης με την αύξηση της συμμετοχής τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Five experiments were conducted during this study: two fecal (by excreta collection) digestibility experiments, one ileal digestibility experiment, one comparative feeding experiment with broiler chickens and finally one comparative feeding experiment with laying hens, in order to study the nutritive value of field pea seeds (FPS) of the Greek cultivar “Olympos” and to determine their exploitation in broilers and layers diets. In the 1st experiment apparent and true crude protein bioavailability of FPS were estimated at 81.0 & 86.6%, respectively. Apparent (AME) and true (TMEN) metabolizable energy of FPS were estimated equal to 2641 & 2693 kcal/kg or 11.05 & 11.27 MJ ME/kg, respectively. In the 2nd experiment apparent and true CP bioavailability of FPS showed a linear trend of decrease by increasing inclusion rates of FPS and this decrease was significant (P<0.05) at the level of 30%. Amino acid bioavailability, as determined by the difference between the untreated diet’s one and that ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23658
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23658
ND
23658
Εναλλακτικός τίτλος
Energy metabolism, crude protein & amino acid bioavailability and exploitation of field pea seeds in broiler chickens & laying hens diets
Συγγραφέας
Ντότας, Βασίλειος Δημήτριος
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική
Εξεταστική επιτροπή
Χατζηπαναγιώτου Αστέριος
Παπανικολάου Κωνσταντίνος
Καραλάζος Απόστολος
Ζέρβας Γεώργιος
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Τσερβένη-Γούση Αγγελική
Σινάπης Ευθύμιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Κτηνοτροφικό μπιζέλι Όλυμπος; Μεταβολισμός ενέργειας; Βιοδιαθεσιμότητα αζωτούχων ουσιών & αμινοξέων; Κρεοπαράγωγα ορνίθια; Αυγοπαραγωγές όρνιθες; Αποδόσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά σφάγιου και αυγού; Προφίλ λιπαρών οξέων και αμινοξέων; Πολλαπλή γραμμική συμμεταβολή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
116 σ., εικ.