Περίληψη
Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής διεξήχθησαν τέσσερα πειράματα. Ένα πείραμα ολικής πεπτικότητας, δύο πειράματα συγκριτικής διατροφής με όρνιθες αυγοπαραγωγής και ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με κρεοπαραγωγά ορνίθια, με σκοπό την εκτίμηση της θρεπτικής αξίας σπερμάτων κτηνοτροφικού ρεβυθιού και τη διερεύνηση της αξιοποίησής τους σε σιτηρέσια ορνιθίων κρεοπαραγωγής και ορνίθων αυγοπαραγωγής. Στο 1ο πείραμα πεπτικότητας προσδιορίστηκαν η φαινομένη και η πραγματική μεταβολίσιμη ενέργεια (ΦΜΕ & ΠΜΕ, αντίστοιχα), καθώς και η διαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών και των αμινοξέων των σιτηρεσίων και των σπερμάτων κτηνοτροφικού ρεβυθιού. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 36 κρεοπαραγωγά ορνίθια Ross, ηλικίας 28 ημερών κατά την έναρξη του πειράματος. Η φαινομένη και η πραγματική διαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών του κτηνοτροφικού ρεβυθιού εκτιμήθηκαν ίσες με 80,1 & 86,6%, αντίστοιχα. Η ΦΜΕ και η ΠΜΕ του κτηνοτροφικού ρεβυθιού εκτιμήθηκαν σε 2549 & 2602 kcal/kg, αντίστοιχα. Η διαθεσιμό ...
Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής διεξήχθησαν τέσσερα πειράματα. Ένα πείραμα ολικής πεπτικότητας, δύο πειράματα συγκριτικής διατροφής με όρνιθες αυγοπαραγωγής και ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με κρεοπαραγωγά ορνίθια, με σκοπό την εκτίμηση της θρεπτικής αξίας σπερμάτων κτηνοτροφικού ρεβυθιού και τη διερεύνηση της αξιοποίησής τους σε σιτηρέσια ορνιθίων κρεοπαραγωγής και ορνίθων αυγοπαραγωγής. Στο 1ο πείραμα πεπτικότητας προσδιορίστηκαν η φαινομένη και η πραγματική μεταβολίσιμη ενέργεια (ΦΜΕ & ΠΜΕ, αντίστοιχα), καθώς και η διαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών και των αμινοξέων των σιτηρεσίων και των σπερμάτων κτηνοτροφικού ρεβυθιού. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 36 κρεοπαραγωγά ορνίθια Ross, ηλικίας 28 ημερών κατά την έναρξη του πειράματος. Η φαινομένη και η πραγματική διαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών του κτηνοτροφικού ρεβυθιού εκτιμήθηκαν ίσες με 80,1 & 86,6%, αντίστοιχα. Η ΦΜΕ και η ΠΜΕ του κτηνοτροφικού ρεβυθιού εκτιμήθηκαν σε 2549 & 2602 kcal/kg, αντίστοιχα. Η διαθεσιμότητα των αμινοξέων του κτηνοτροφικού ρεβυθιού διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, με εξαίρεση εκείνη της βαλίνης και της μεθειονίνης και ήταν κ.μ.ό. παραπλήσια εκείνης των αζωτούχων ουσιών. Σκοπός του 2ου πειράματος ήταν η μελέτη της επίδρασης της μερικής αντικατάστασης αραβοσίτου-σογιαλεύρου του σιτηρεσίου με σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού (ΚP) της ελληνικής ποικιλίας «Αμοργός» στις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά του αυγού ορνίθων αυγοπαραγωγής. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 120 όρνιθες αυγοπαραγωγής Lohmann, ηλικίας 80 εβδομάδων κατά την έναρξη. Οι όρνιθες της ομάδας Μ κατανάλωναν ένα τυπικό σιτηρέσιο αυγοπαραγωγής με βάση τον αραβόσιτο και το σογιάλευρο, ενώ οι όρνιθες των επεμβάσεων KP11, KP21, KP31 και KP41 κατανάλωναν το ίδιο σιτηρέσιο με το μάρτυρα, στο οποίο όμως είχε πραγματοποιηθεί προοδευτική αντικατάσταση μέρους του σογιαλεύρου και του αραβοσίτου, σε ισοπρωτεϊνική βάση, από σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού σε ποσοστά 25, 50, 75 και 100%, αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή των ορνίθων αυγοπαραγωγής και να υποκαταστήσουν επιτυχώς το σογιάλευρο, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην αυγοπαραγωγή των ορνίθων και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αυγού. Στο 3ο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 120 όρνιθες αυγοπαραγωγής Lohmann, ηλικίας 38 εβδομάδων κατά την έναρξη. Η συμμετοχή του ρεβυθιού ήταν 16, 32, 48 και 64% (έως πλήρης αντικατάσταση σογιαλεύρου). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή των ορνίθων αυγοπαραγωγής, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην αυγοπαραγωγή των ορνίθων και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αυγού. Στο 4ο πείραμα διερευνήθηκε η επίδραση της προοδευτικής αντικατάστασης σογιαλεύρου-αραβoσίτου με σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού και της παράλληλης προσθήκης μίγματος φυτικών ελαίων στις αποδόσεις και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σφάγιου κρεοπαραγωγών ορνιθίων. Χρησιμοποιήθηκαν 600 ορνίθια Ross, ηλικίας νεοσσού ημέρας. Τα ορνίθια κατανεμήθηκαν τυχαία σε πέντε διατροφικές επεμβάσεις. Το ποσοστό συμμετοχής του ρεβυθιού έφθασε μέχρι 48%. Οι αποδόσεις των ορνιθίων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σφάγιου δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τη συμμετοχή κτηνοτροφικού ρεβυθιού και σπορελαίων. Η σύσταση του λίπους, καθώς και η σχέση κορεσμένα προς ακόρεστα λιπαρά οξέα, τόσο στο στήθος, όσο και στο μηρό των σφάγιων, ήταν ευθέως ανάλογη με εκείνη του λίπους των σιτηρεσίων. Συμπερασματικά, τα σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού είναι μία αξιόλογη ενεργειακή και πρωτεϊνική πηγή για τα κρεοπαραγωγά ορνίθια και με την προσθήκη της δέουσας ποσότητας φυτικών ελαίων και μεθειονίνης μπορούν να υποκαταστήσουν επιτυχώς το σογιάλευρο στα σιτηρέσιά τους, χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στις αποδόσεις και τα χαρακτηριστικά του σφάγιου.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Four experiments were conducted during this study. One fecal digestibility experiment, two comparative feeding experiments with laying hens and finally one comparative feeding experiment with broiler chickens, in order to study the nutritive value of chickpea seeds (CpS) of the Greek cultivar “Amorgos” and to determine their use in broilers’ and layers’ diets. In the 1st experiment (digestibility) the nutritive value of CpS was studied by estimating the apparent and true metabolizable energy (AME & TME, respectively), as well as the crude protein and amino acids availability of diets and CpS. Thirty six (36), 28-day old, Ross broilers were used. Apparent and true crude protein availability of CpS were estimated at 80.1 & 86.6%, respectively. Amino acid availability remained at high levels, with the exception of valine and methionine and was similar to crude protein mean. AME and TME of CpS were estimated equal to 2549 & 2602 kcal/kg, respectively. The aim of the 2nd experiment was to d ...
Four experiments were conducted during this study. One fecal digestibility experiment, two comparative feeding experiments with laying hens and finally one comparative feeding experiment with broiler chickens, in order to study the nutritive value of chickpea seeds (CpS) of the Greek cultivar “Amorgos” and to determine their use in broilers’ and layers’ diets. In the 1st experiment (digestibility) the nutritive value of CpS was studied by estimating the apparent and true metabolizable energy (AME & TME, respectively), as well as the crude protein and amino acids availability of diets and CpS. Thirty six (36), 28-day old, Ross broilers were used. Apparent and true crude protein availability of CpS were estimated at 80.1 & 86.6%, respectively. Amino acid availability remained at high levels, with the exception of valine and methionine and was similar to crude protein mean. AME and TME of CpS were estimated equal to 2549 & 2602 kcal/kg, respectively. The aim of the 2nd experiment was to determine the effect of dietary replacement of corn-soybean meal with chickpea seeds on the performance and egg quality of laying hens. In this experiment 120, 80 wk-old at the beginning, Lohmann layers were used. During the experimental period the layers of treatment Μ fed on a typical corn-soybean meal diet, whereas those of treatments CP11, CP21, CP31 and CP41 fed on the same diet in which part of soybean meal and corn had been substituted, on an isonitrogenous basis, by chickpea seeds at proportions of 25, 50, 75 and 100%, respectively. The results of the 2nd experiment showed that chickpea seeds “Amorgos” can be used in layer diets, substituting a part of soybean meal without any adverse effect on the performance and egg quality of layers. The aim of the 3rd experiment was to determine the effect of dietary replacement (up to 100%) of corn-soybean meal with CpS on the performance and egg quality of laying hens. In this experiment 120, 38 wk-old at the beginning, Lohmann layers were used. CpS inclusion rate in the diets was 16, 32, 48 and 64% (until complete substitution of SBM). Chickpea seeds can be used in layer diets, substituting a part or the whole amount of soybean meal without any adverse effect on the performance and egg quality of layers. The aim of the 4th experiment was to determine the performance and carcass characteristics of broilers as affected by the dietary replacement of corn-soybean meal with CpS and the addition of seed oils. The broilers of groups A, B and C were fed on a basal corn-soybean meal diet, whereas those in all other groups were given similar diets in which soybean meal was partially replaced by 4-48% of CpS. Performance and carcass quality of the broilers were not significantly affected by the inclusion of CpS and seeds oils in their diets. The fatty acid profile of edible tissue in broilers carcass (leg quarter & breast) was not significantly affected by the inclusion of CpS and the mixture of seed oils and showed a remarkable similarity to that of the diets.
περισσότερα