Η εκτίμηση της θρεπτικής αξίας του κτηνοτροφικού ρεβυθιού και η χρήση του στα σιτηρέσια ορνιθίων κρεοπαραγωγής & ορνίθων αυγοπαραγωγής

Περίληψη

Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής διεξήχθησαν τέσσερα πειράματα. Ένα πείραμα ολικής πεπτικότητας, δύο πειράματα συγκριτικής διατροφής με όρνιθες αυγοπαραγωγής και ένα πείραμα συγκριτικής διατροφής με κρεοπαραγωγά ορνίθια, με σκοπό την εκτίμηση της θρεπτικής αξίας σπερμάτων κτηνοτροφικού ρεβυθιού και τη διερεύνηση της αξιοποίησής τους σε σιτηρέσια ορνιθίων κρεοπαραγωγής και ορνίθων αυγοπαραγωγής. Στο 1ο πείραμα πεπτικότητας προσδιορίστηκαν η φαινομένη και η πραγματική μεταβολίσιμη ενέργεια (ΦΜΕ & ΠΜΕ, αντίστοιχα), καθώς και η διαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών και των αμινοξέων των σιτηρεσίων και των σπερμάτων κτηνοτροφικού ρεβυθιού. Χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 36 κρεοπαραγωγά ορνίθια Ross, ηλικίας 28 ημερών κατά την έναρξη του πειράματος. Η φαινομένη και η πραγματική διαθεσιμότητα των αζωτούχων ουσιών του κτηνοτροφικού ρεβυθιού εκτιμήθηκαν ίσες με 80,1 & 86,6%, αντίστοιχα. Η ΦΜΕ και η ΠΜΕ του κτηνοτροφικού ρεβυθιού εκτιμήθηκαν σε 2549 & 2602 kcal/kg, αντίστοιχα. Η διαθεσιμό ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Four experiments were conducted during this study. One fecal digestibility experiment, two comparative feeding experiments with laying hens and finally one comparative feeding experiment with broiler chickens, in order to study the nutritive value of chickpea seeds (CpS) of the Greek cultivar “Amorgos” and to determine their use in broilers’ and layers’ diets. In the 1st experiment (digestibility) the nutritive value of CpS was studied by estimating the apparent and true metabolizable energy (AME & TME, respectively), as well as the crude protein and amino acids availability of diets and CpS. Thirty six (36), 28-day old, Ross broilers were used. Apparent and true crude protein availability of CpS were estimated at 80.1 & 86.6%, respectively. Amino acid availability remained at high levels, with the exception of valine and methionine and was similar to crude protein mean. AME and TME of CpS were estimated equal to 2549 & 2602 kcal/kg, respectively. The aim of the 2nd experiment was to d ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/25503
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/25503
ND
25503
Εναλλακτικός τίτλος
Evaluation of nutritive value of chickpea seeds and their use in broiler chickens and laying hens diets
Συγγραφέας
Γκαρσέν, Αθανάσιος Γαβριήλ
Ημερομηνία
2011
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική
Εξεταστική επιτροπή
Ντότας Δημήτριος
Χατζηπαναγιώτου Αστέριος
Φλώρου-Πανέρη Παναγιώτα
Τσερβένη-Γούση Αγγελική
Χρηστάκη-Σαρικάκη Ευτέρπη
Παπανικολάου Κωνσταντίνος
Σωσσίδου Ευαγγελία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Επιστήμες Ζωικής Παραγωγής
Λέξεις-κλειδιά
Σπέρματα κτηνοτροφικού ρεβυθιού «Αμοργός»; Κρεοπαράγωγα ορνίθια; Όρνιθες αυγοπαραγωγής; Θρεπτική αξία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
114 σ., εικ.