Μελέτη της αξιοποίησης του σιτηρεσίου των παχυνόμενων χοίρων μετά από προσθήκη σε αυτό χαρουπιών

Περίληψη

Το φυτό χαρουπιά είναι γνωστό από τους αρχαιότατους χρόνους στην περιοχή της Μεσογείου, όπου ο καρπός του αποτέλεσε θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο και τα ζώα. Η παρούσα εργασία αποτελεί μελέτη της αξιοποίησης του σιτηρεσίου των παχυνόμενων χοίρων μετά από προσθήκη σε αυτό χαρουπιών. Με τη μελέτη αυτή καταβλήθηκε προσπάθεια να προσδιοριστούν τα κύρια κριτήρια, με τα οποία είναι δυνατόν να γίνεται η αξιοποίηση ενός σιτηρεσίου παχυνόμενων χοίρων, αφού προστέθηκαν στο πλήρες σιτηρέσιό τους χαρούπια ελληνικής παραγωγής. Έτσι, σε σχετικό πειραματισμό με παχυνόμενους χοίρους που άρχισε από τον απογαλακτισμό τους και τέλειωσε με τη σφαγή τους, προσδιορίστηκαν: η αύξηση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση της τροφής, ο δείκτης μετατρεψιμότητας τροφής, η απόδοση των χοίρων σε σφάγιο, η ποιότητα του σφάγιου (μετρώντας το πάχος λαρδιού και την περιεκτικότητα των σφάγιων σε κατά Weende θρεπτικές ουσίες), η πεπτικότητα των κατά Weende θρεπτικών ουσιών του σιτηρεσίου, η περιεκτικότητα των ταννινών στα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The carob plant is known from the ancient years in the region of Mediterranean, where its fruit constituted nutritious food for the people and the animals. The present work constitutes study of efficiency of feed utilization for fattening pigs after the addition of carob. With this study an effort was made to determine the main parameters, with which it is possible to utilize the ration for fattening pigs, after adding to it carob produced in Greece. Thus, in relative experimentation with fattening pigs that began with their weaning and finished with their slaughter, we determined the increase of bodily weight, the consumption of food, the feed conversion ratio, the output of pigs in carcass, the quality of carcass (measuring the fat depth, the content of Weende nutritious substances in carcass), the digestibility of Weende nutritious substances in the ration, the quantification of tannins in carobs, the mortality and the consistency of produced excrements of fattening pigs. For the i ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/19243
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/19243
ND
19243
Εναλλακτικός τίτλος
A study of utilisation of ration in fatenine pigs included in their diet carob frutis
Συγγραφέας
Κοτρώτσιος, Νικόλαος Βασίλειος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Κτηνιατρική. Τομέας Ζωϊκής Παραγωγής, Ιχθυολογίας, Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Μπάτζιος Χρήστος
Μπότσογλου Νικόλαος
Φλώρου-Πανέρη Παναγιώτα
Χρηστάκη Ευτέρπη
Αρσένος Γεώργιος
Φορτομάρης Πασχάλης
Τζήκα Ελένη
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Χαρούπια; Αξιοποίηση; Σιτηρέσιο; Χοίροι; Ταννίνες; Πεπτικότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
190 σ., εικ.