Αξιοποίηση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των υδατοδιαλυτών συστατικών της μαστίχας της Χίου για την καταπολέμηση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, H. Pylori

Περίληψη

Στην προκείμενη διατριβή ταυτοποιήθηκε μερικώς η σύσταση των υδατικών εκχυλισμάτων της μαστίχας της Χίου και ελέγχθηκε η δράση τους κατά του παθογόνου ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Βρέθηκε ότι τα υδατικά αυτά εκχυλίσματα, τα οποία παραλαμβάνονται με εκχύλιση σε χαμηλές συγκεντρώσεις αλάτων, περιέχουν AGP πρωτεΐνες με υψηλό ποσοστό αραβινόζης και γαλακτόζης και χαρακτηρίστηκαν ως αραβινογαλακτάνες. Καλλιέργειες in vitro του ελικοβακτηρίου του πυλωρού με την προσθήκη των υδατικών αυτών εκχυλισμάτων έδειξαν αναστολή της ανάπτυξής του. Επιπρόσθετα, μετά από επώαση των εκχυλισμάτων με ουδετερόφιλα από υγιείς δότες παρατηρήθηκε ενεργοποίηση των κυττάρων. Μετά την λήψη μαστίχας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πειράματα ενεργοποίησης των ουδετερόφιλων τα οποία επωάσθηκαν ταυτόχρονα με την ΗΡΝΑΡ (Helicobacter pylori Neutrophil Activating Protein) του ελικοβακτηρίου του πυλωρού παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση της ενεργοποίησης που εξηγείται ως πιθανή εμπλοκή της μαστίχας σε μηχανισμούς ανοσολογ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The first part of the present thesis is dealing with the implication of the water extracts of mastic gum var Chia on growth inhibition of the pathogenic bacterium H. pylori as well as with their partial identification. After a series of experiments comprising biochemical and protein analytical methods, it is evidenced that the extracts contain AGPs (arabinogalactan proteins), which are heavily glycosylated proteins containing mostly arabinose and galactose. These glycoconjugated extracts exhibit antibacterial properties upon their addition to cultures that contain the pathogenic bacterium H. pylori. It was also shown that neutrophils isolated from healthy donors were activated after their incubation with the mastic glycoconjugates. In an attempt to investigate further the implication of mastic resin on other cellular mechanisms, mastic gum was given to donors for the duration of a month. These results show that the neutrophil-activating ability of the protein HPNAP (Helicobacter pylori ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/18670
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/18670
ND
18670
Εναλλακτικός τίτλος
Study on the therapeutic properties of mastic gum var chia against helicobacter Pylori
Συγγραφέας
Κωττάκης, Φίλιππος του Ιωάννης
Ημερομηνία
2006
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Χολή-Παπαδοπούλου Θεοδώρα
Κυριακίδης Δημήτριος
Καραμάνος Νικόλαος
Χατζοπούλου-Κλαδάρα Μαργαρίτα
Γιουψάνης Τραϊανός
Κούζη-Κολιάκου Κοκκώνα
Νικολακάκη Ελένη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Μαστίχα Χίου; Ελικοβακτηρίδιο πυλωρού; Αραβινογαλακτάνες; Ενεργοποίηση ουδετερόφιλων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
275 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)