Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του πυρήνα και η επίδραση ρυθμιστών αναστολής παραγωγής η δράσης αιθυλενίου στην μετασυλλεκτική ζωή του ροδάκινου

Περίληψη

Στο πρώτο μέρος της διδακτορικής μου διατριβής μελετήθηκε το φαινόμενο του σχισίματος του πυρήνα, των σπασμένων πυρήνων και των θραυσμάτων του πυρήνα στα επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα. Για την μελέτη του φαινόμενου των θραυσμάτων πυρήνα στις συμπήρηνες ποικιλίες έγινε καταγραφή της έντασης του προβλήματος στις κυριότερες ποικιλίες και μελετήθηκε η επίδραση του σταδίου ωρίμανσης και του μεγέθους των καρπών στη δημιουργία θραυσμάτων του πυρήνα. Το μεγάλο μέγεθος καρπού αύξησε το ποσοστό καρπών με θραύσματα πυρήνα, ενώ το στάδιο ωρίμανσης δεν επηρέασε την ένταση του φαινόμενου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος εφαρμόστηκαν διαφορετικοί χρόνοι και εντάσεις εφαρμογής αραιώματος των καρπών καθώς και διαφορετικοί χρόνοι εφαρμογής θερινού κλαδεύματος. Το ελαφρύ και το όψιμο αραίωμα μείωσαν σημαντικά το ποσοστό καρπών με θραύσματα πυρήνα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του σχισίματος του πυρήνα και των σπασμένων πυρήνων στις εκπύρηνες ποικιλίες εφαρμόστηκαν διαφορετικοί χρόνο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the first part of my PhD dissertation the problem of split pit, pit cracking and pit fragments in freestone and clingstone peaches was studied. To study the problem of pit fragments in clingstone peaches, the effect of cultivar, fruit size and stage of maturity at harvest on pit fragment formation were studied. The percentage of fruits with pit fragments in large size fruits was significantly larger than in small size fruits, but the stage of fruit maturity did not affect pit fragment formation. In order to reduce the pit fragment formation in clingstone peaches, fruit thinning at different time and density and different time of summer pruning were applied. Light and delayed fruit thinning reduced pit fragment formation, in comparison to heavy and early fruit thinning. An attempt to reduce the split pit and pit cracking formation, fruit thinning at different time and density and different time of summer pruning were applied. Delayed fruit thinning resulted in significantly reduced p ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/23660
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/23660
ND
23660
Εναλλακτικός τίτλος
Study of factors affecting the development of the pit development and the effects of inhibitors of ethylene production or action in post-harvest physiology of peach fruits
Συγγραφέας
Παντελίδης, Γεώργιος
Ημερομηνία
2010
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονική
Εξεταστική επιτροπή
Βασιλακάκης Μιλτιάδης
Διαμαντίδης Γρηγόριος
Γερασόπουλος Δημήτριος
Βογιατζής Δημήτριος
Μολασιώτης Αθανάσιος
Νάνος Γεώργιος
Δρογκούδη Παυλίνα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Ροδάκινο; Ενδοκάρπιο; Λιγνίνη; Αιθυλένιο; Μετασυλλεκτική; Αντιοξειδωτικές ουσίες; Ανθοκυάνες; Πολυφαινόλες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
vi, 189 σ., εικ.