Μελέτη in vitro της επίδρασης της μαστίχας Χίου (φυτικό εκχύλισμα και απομονωμένες φυτοστερόλες) στην αθηρωματική διαδικασία στο καρδιαγγειακό σύστημα: κλινική μελέτη

Περίληψη

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ιδιαίτερα η αθηροσκλήρωση είναι υψηλής θνησιμότητας νοσήματα σήμερα. Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη χαμηλή εμφάνιση της νόσου με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ατόμων να έχει υιοθετήσει έναν «υγιεινό» τρόπο ζωής ως μέσο πρόληψης ασθενειών. Στο πλαίσιο της τάσης αυτής, έχει αυξηθεί η αναζήτηση διατροφικών προϊόντων, που εκτός των θρεπτικών ιδιοτήτων τους έχουν και ευεργετική επίδραση στην υγεία. Η ενσωμάτωση βιοδραστικών συστατικών φυτικής προέλευσης σε προϊόντα τροφίμων για την παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού σε αυτά αποδίδεται μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών δράσεων που κυμαίνονται από την απλή βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου έως τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και καρκίνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι φυτικές στερόλες, των οποίων οι δράσεις έχουν αποτελέσει εκτενές πεδίο έρευνας. Οι ευεργετικές δράσεις των φυτοστερολών έχουν συσχετισθ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Cardiovascular diseases, and especially atherosclerosis, remain the primary cause of death in Western societies. Atherosclerosis is considered a chronic inflammatory process with increased oxidative stress in which the adhesion of monocytes to the vascular endothelium and their subsequent migration into the vessel wall are the pivotal early events in atherogenesis. Mediterranean diet appears to be strongly connected with the low incidence of the disease. This has resulted to the continuously increasing number of individuals that have adopted a “healthy” way of life as means of prevention. Due to this, the search of alimentary products that apart from their nutritious attributes have also beneficial effects in our health has been increased. Plant sterols (phytosterols) are naturally occurring plant constituents that are structurally similar to cholesterol. These compounds are not synthesized in mammals, and therefore are derived solely from diet. Among other beneficial actions, it is we ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/27168
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/27168
ND
27168
Εναλλακτικός τίτλος
In vitro study of Chios mastic gum (extract and isolated phytosterols) to evaluate their effect in atheromatic processes in caediovascular system: clinical trial
Συγγραφέας
Λοΐζου, Στέλλα του Λοΐζος
Ημερομηνία
2009
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Βασικών Ιατρικών Επιστημών. Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Χρούσος Γεώργιος
Λεκάκης Ιωάννης
Παπαβασιλείου Αθανάσιος
Μουτσάτσου Παρασκευή
Κουλοχέρη Σταυρούλα
Κασσή Ευανθία
Κουτσιλιέρης Μιχαήλ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΒασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Αθηροσκλήρωση; Μόρια προσκόλλησης; Μαστίχα Χίου; Τιρουκαλλόλη; Φυσιολογικά ενδοθηλιακά κύτταρα αορτής; Πυρηνικός παράγοντας κΒ; β-σιτοστερόλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
181 σ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)