Μελέτη του φαινότυπου και των εμπλεκόμενων μηχανισμών που ευθύνονται για τις δια-στελεχιακές αλληλεπιδράσεις του παθογόνου Listeria monocytogenes στα τρόφιμα και σε συστήματα προσομοίωσης τροφίμων

Περίληψη

Ο παθογόνος Listeria monocytogenes είναι ένας πανταχού παρών περιβαλλοντικός μικροοργανισμός, που επιδεικνύει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνει και να αναπτύσσεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα, αποτελώντας σημαντική ανησυχία για τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (ΕΚΤ). Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει την ταυτόχρονη παρουσία πολλαπλών στελεχών L. monocytogenes στο ίδιο τελικό προϊόν, που πιθανώς το επιμόλυναν κατά την αρασκευή ή/και επεξεργασία του. Η συνύπαρξη στα ίδια τρόφιμα και η επακόλουθη λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί κατά την κατάποση προσθέτει πολυπλοκότητα στην κατανόηση της συμπεριφοράς του παθογόνου. Αλληλεπιδράσεις μεταξύ στελεχών που οδηγούν σε αναστολή ανάπτυξης έχουν αποδειχθεί σε υποστρώματα που περιέχουν περισσότερα από ένα στελέχη L. monocytogenes. Οι στόχοι της διατριβής περιελάμβάνουν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της συμπεριφοράς διαφορετικών στελεχών του μικροοργανισμού L. monocytogenes (C5, 6179, ScottA και PL25) κατά τη διάρκεια διαφόρων συνθηκών συντή ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Listeria monocytogenes, a ubiquitous environmental microorganism, exhibits a remarkable ability to survive and grow in diverse environments, constituting a significant concern for ready-to-eat (RTE) products. Previous studies have identified the simultaneous presence of multiple L. monocytogenes strains, possibly introduced during processing. The coexistence in/on the same food products and subsequent invasion during ingestion adds complexity to the understanding of the pathogen's behaviour. Inter-strain interactions leading to growth inhibition have been demonstrated in substrates containing more than one L. monocytogenes strains. The objectives of the thesis encompassed a comprehensive evaluation of different L. monocytogenes strains (C5, 6179, ScottA and PL25) behaviour during various storage conditions. Specifically, evaluated the growth and inter-strain interactions in/on different matrices, such as laboratory media, dairy-based model systems, and actual Ricotta and Camembert prod ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54765
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54765
ND
54765
Εναλλακτικός τίτλος
Investigating the phenotypic response and underpinning mechanisms of inter-strain interactions of Listeria monocytogenes in foods and simulated food environments
Συγγραφέας
Γκερέκου, Μαρία (Πατρώνυμο: Απόστολος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Σκανδάμης Παναγιώτης
Δροσινός Ελευθέριος
Χωριανόπουλος Νικόλαος
Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Ράντσιου Καλιόππη
Τσάγκαρης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Listeria monocytogenes; Δομή υποστρώματος; Διαθεσιμότητα οξυγόνου; Χρόνος πρώτου διπλασιασμού; Ενδοκυτταρικές πρωτεΐνες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)