Διερεύνηση της συχνότητας παρουσίας και της δυνατότητας επιβίωσης των campylobacter spp. στο κρέας της αίγας και του προβάτου

Περίληψη

Τα βακτήρια του γένους Campylobacter είναι Gram αρνητικοί βάκιλοι με σπειροειδώς κυρτό σχήμα και μέχρι στιγμής ταξινομούνται σε 31 είδη και 11 υποείδη. Τα Campylobacter spp. είναι ευρέως γνωστά ως τροφιμογενή παθογόνα του ανθρώπου και τα θερμόφιλα είδη Campylobacter jejuni (C. jejuni) και C. coli απομονώνονται συχνότερα από περιστατικά ασθενών. Σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), η καμπυλοβακτηριδίαση αποτελεί σταθερά την πρώτη σε συχνότητα καταγεγραμμένη ζωανθρωπονόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2005, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών καμπυλοβακτηριδίασης του ανθρώπου παρουσιάζει μια στατιστικά σημαντική αυξητική τάση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.Η συχνότητα μόλυνσης των προβάτων και των προϊόντων τους με Campylobacter δεν έχει μελετηθεί τόσο εκτενώς όπως σε άλλα παραγωγικά είδη ζώων, ωστόσο, έχει τεκμηριωθεί η ομοιότητα του γενετικού προφίλ μεταξύ στελεχών καμπυλοβακτηριδίων, τα οποία ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Campylobacter bacteria are Gram negative spirally-curved rods and are currently classified in 31 species and 11 subspecies. Campylobacter spp. are widely known as foodborne pathogens and the thermophilic species Campylobacter jejuni (C. jejuni) and C. coli are most frequently isolated from human patients. According to the European Food Safety Authority (EFSA) annual reports, campylobacteriosis continues to be the most commonly reported zoonosis in the European Union since 2005, whereas the number of confirmed campylobacteriosis cases in humans shows an increasing trend over the past five years.The prevalence of Campylobacter in sheep and products thereof has not been as extensively investigated as in other farm animals, albeit the genetic relatedness of Campylobacter strains isolated from sheep meat and offal and from human campylobacteriosis cases has been demonstrated. Data regarding the prevalence of Campylobacter spp. in goats and products thereof are scarce and, therefore, the epi ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40088
ND
40088
Εναλλακτικός τίτλος
Investigation of the prevalence and survival of campylobacter spp. in goat and sheep meat
Συγγραφέας
Λάζου, Θωμαή Παναγιώτης
Ημερομηνία
2014
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως. Εργαστήριο Υγιεινής Τροφίμων Ζωικής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
Ιωσηφίδου Ελένη
Σούλτος Νικόλαος
Δόβας Χρυσόστομος
Παπαδοπούλου Χρυσάνθη
Ζδράγκας Αντώνιος
Αγγελίδης Απόστολος
Σεργκελίδης Δανιήλ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Δημόσια υγεία; Περιβάλλον; Τρόφιμα; Μόλυνση; Σφαγείο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
vi, 236 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.