Αντιοξειδωτικά επίπεδα πουλερικών ελεύθερης βοσκής σε σύγκριση με αυτά συμβατικών

Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι καταναλωτές προτιμούν το κρέας πουλερικών αντί για άλλα προϊόντα κρέατος επειδή συνιστά πηγή πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά. Αυτός άλλωστε είναι ο βασικός λόγος της σημαντικής αύξησης της παραγωγής πουλερικών από τη βιομηχανία με απώτερο σκοπό την μαζική διατροφή μέσω αύξησης της παραγωγικότητας καθώς επίσης και την εντατική αναπαραγωγή. Το γεγονός αυτό οδήγησε με την σειρά του στην υιοθέτηση ταχέως αναπτυσσόμενων φυλών πουλερικών. Αυτή όμως η «εντατικοποίηση» παραγωγής επηρέασε σημαντικά τόσο την καλή διαβίωση, όσο και την ποιότητα του κρέατος και την απόδοση των ζώων. Τα κοτόπουλα που εκτρέφονται σε συστήματα εντατικής εκτροφής αναπτύσσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια χαμηλές αποδόσεις κατά τις εκτροφές που επηρεάζουν τόσο το οικονομικό κέρδος των Πτηνοτροφικών επιχειρήσεων αλλά και την ίδια την ποιότητα του κρέατος με τελικό αποδέκτη όλων των παραπάνω τον ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In recent years, more and more consumers prefer poultry meat rather than other meat products because it is a source rich in protein and low fat. This is the main reason for the significant increase in poultry production by the industry with the aim of mass feeding through increased productivity as well as intensive breeding. However, this "intensification" of production has significantly affected the welfare, the quality of the meat and the performance of the animals. Broilers reared in intensive farming systems develop oxidative stress, which leads to various pathological conditions. Therefore, there has been an attempt to reverse breeding practices. Alternative breeding systems include slow-growing chickens, which have the opportunity and choice to grow indoor and outdoor. Another important issue in poultry farming is the balanced diet which must have a high nutrient content to a positive impact on the health of the chicken. The addition of antioxidant nutrients and probiotics is imp ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/52936
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/52936
ND
52936
Εναλλακτικός τίτλος
Antioxidant levels of free-range versus conventional poultry
Συγγραφέας
Μπότη, Μαρία-Ελένη (Πατρώνυμο: Αθανάσιος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας. Εργαστήριο Βιοχημείας
Εξεταστική επιτροπή
Τσουκάτος Δημόκριτος
Τσίκαρης Βασιλείος
Λουλούδη Μαρία
Μαλανδρίνος Γεράσιμος
Κούκκου Άννα-Ειρήνη
Τσιούρης Βασίλειος
Λυμπέρη Πηγή
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, διεπιστημονική προσέγγιση
Λέξεις-κλειδιά
Σύστημα εκτροφής; Ελευθέρας βοσκής; Συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα; Αρωματικά φυτά; Πάστα ελιάς; Ευζωΐα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)