Προσαρμοστικότητα αρωματικών φυτών στις ελληνικές συνθήκες και αντιμικροβιακή δράση των παραγόμενων αιθέριων ελαίων

Περίληψη

Τέσσερα είδη αρωματικών φυτών (ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο και φασκόμηλο) καλλιεργήθηκαν σε πειραματικό αγρό στην περιοχή της Ορεστιάδας για χρονικό διάστημα 3 ετών σε συνθήκες με και χωρίς τεχνιτή αρδευση. Σκοπός ήταν η μελέτη της προσαρμοστικότητας και τελικά να εκτιμηθούν η απόδοση σε δρόγη, η ποιότητα των παραγόμενων αιθέριων ελαίων και η αντιμικροβιακή τους δράση, παράγοντες που επηρεάζουν την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος.Η ρίγανη και το θυμάρι είχαν μεγαλύτερη απόδοση σε βιομάζα στην αρδευόμενη καλλιέργεια σε σχέση με την μη αρδευόμενη. Στο δενδρολίβανο τις δυο πρώτες χρονιές υπερτερούσε η αρδευόμενη καλλιέργεια ενώ, όσο ωρίμαζε το φυτό αναπτύχθηκε καλύτερα η ξηρική καλλιέργεια. Στο φασκόμηλο μόνο στις συγκομιδές του Οκτωβρίου παρατηρήθηκε προβάδισμα της αρδευόμενης καλλιέργειας έναντι της ξηρικής. Με τη μέθοδο της υδροάποσταξης έγινε η παραλαβή του αιθέριου ελαίου των αρωματικών φυτών. Η απόδοση σε αιθέριο έλαιο κυμάνθηκε από 2.1-6.3% για τη ρίγανη, 2.2 – 4.1% για ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Four aromatic herbs (oregano, thyme, rosemary and sage) were cultivated in an experimental field (irrigated and non-irrigated) in the Orestiada region for a period of 3 years. Our aim was to study their adaptability and finally assessing the crop yield, the quality of the essential oils as well as their antimicrobial potential, factors that would increase the added value of the finished product.Regarding the development of cultivated plants, oregano and thyme outperform biomass in irrigated than arid farming. During the first two years the irrigated rosemary outweighs unirrigated cultivation and this continues as the plant matures. Irrigated sage performed better than unirrigated only in the October harvests. Essential oils were collected by using the hydro distillation method. The yield of essential oil was 2.1-6.3% for the oregano, 2.2 - 4.1% for rosemary, 1.22-2.55% for thyme and 0.97- 1.58% for the sage. No significant differences were observed between the two cultivation meth ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/39897
ND
39897
Εναλλακτικός τίτλος
Adaptability of aromatic plants on greek conditions and antimicrobial activity of produced essential oils
Συγγραφέας
Φουρνομίτη, Μαρία Νικόλαος
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας. Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής
Εξεταστική επιτροπή
Αλεξόπουλος Αθανάσιος
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Κουτρούμπας Σπυρίδων
Κυμπάρης Αθανάσιος
Πλέσσας Σταύρος
Δαμαλάς Χρήστος
Κουρκουτάς Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Αιθέρια έλαια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
240 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα