Ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής οίνων χωρίς προσθήκη θειωδών και μελέτη της αυθεντικότητας οίνων μέσω μεταβολομικής

Περίληψη

Στο ανταγωνιστικό πλαίσιο της διεθνούς οινικής αγοράς, η αναζήτηση καινοτόμων οινοποιητικών μεθόδων και επιβεβαιωμένα αυθεντικών οίνων αποτελούν ένα προαπαιτούμενο. Η παρούσα εργασία έχει στόχο αρχικά να διερευνήσει διαφορετικές οινοποιητικές τεχνικές χωρίς προσθήκη θειωδών. Επίσης έχει ως στόχο την ανάπτυξη μεθόδων για την μελέτη του μεταβολομικού προφίλ τόσο οίνων χωρίς θειώδη όσο και συμβατικών με χρήση υγρής χρωματογραφίας υπερυψηλής απόδοσης συζευγμένης με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (UHPLC/Q-ToF-MS/MS). Στο πρώτο μέρος του πειραματικής διαδικασίας έγιναν οινοποιήσεις με/χωρίς θειώδη σε διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου. Παρουσιάζονται οι διαφορές που παρατηρήθηκαν, όσον αφορά στις βασικές οινολογικές αναλύσεις, επιλεγμένους μεταβολίτες, περιεχόμενο σε ολικές φαινόλες καθώς και στην αντιοξειδωτική ικανότητα. Παρουσιάζεται επίσης, η επίδραση της προσθήκης αλεσμένων φύλλων ιπποφαούς σε οίνους χωρίς θειώδη τόσο στο οργανοληπτικό προφίλ όσο και σε επιλεγμένους δείκτ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the competitive context of the global wine market, the research for modern winemaking methods and verified authentic wines is considered a prerequisite. The first objective of this thesis was to investigate different winemaking methods without the addition of sulphites. The second objective was the development of methods for the study of the metabolomic profile of wines with and without added sulphites with the use of ultra-high performance liquid chromatography-quadrupole time-of-flight tandem mass spectrometry (UHPLC/Q-ToF-MS/MS). In the first part of the experimental section, vinifications with and without sulphites were conducted in different grape varieties. The main differences are presented regarding the main oenological properties, selected metabolites, total phenolic content and antioxidant activity. The effect of the treatment with Hippophae rhamnoides leaves on on selected indices and sensory profile of sulphited and unsulphited wines is also presented.Modern analytical p ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50380
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50380
ND
50380
Εναλλακτικός τίτλος
Development of winemaking technologies without the addition of sulphites and study of wine authenticity by means of metabolomics
Συγγραφέας
Τζαχρίστας, Αλέξανδρος (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Προεστός Χαράλαμπος
Ταταρίδης Παναγιώτης
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Θωμαϊδης Νικόλαος
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Δασενάκη Μαριλένα
Κοτσερίδης Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Ελληνικό κρασί; Οινοποιήσεις χωρίς προσθήκη θειωδών; Αυθεντικότητα οίνων; Μεταβολομική; Χημειομετρία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)