Τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και οινοποιείων ως πηγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την ανθρώπινη υγεία (φάρμακα και διατροφικά συμπληρώματα): οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Περίληψη

Ένα από τα ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα στο χώρο της αγροτικής βιομηχανίας είναι η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων των ελαιοτριβείων και των οινοποιείων, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα εν λόγω απόβλητα, λόγω όγκου και οργανικού φορτίου συνιστούν ένα σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Η διάθεση τους αποτελεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα των ελαιουργικών και οινοποιητικών μονάδων, οι οποίες δαπανούν μεγάλα ποσά για την απομάκρυνσή τους. Η διαχείριση τους όμως μπορεί να μετατραπεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη λύση, μέσω της χρησιμοποίησης τους για την παραγωγή φυσικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (φάρμακα, διατροφικά συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα & καλλυντικά). Τα απόβλητα αυτά είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις με μεγάλο βιολογικό και φαρμακευτικό ενδιαφέρον, λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων. Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια σημαντική ομάδα φυτοχημικών που κέρδισαν μια αυξημένη προσοχή στην έρευνα, από τότε που διαπιστώθη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

One of the most important problems in the field of agricultural industry, is the management of liquid and solid waste from olive oil mills and wineries with serious environmental impacts. Olive oil and wine wastes, due to their volume and organic load, constitute an important environmental burden. Their disposal is a major problem for olive oil mills and winemaking units, which spend large sums of money to remove them. However, their management can be turned into an economically and environmentally sustainable solution by using them to produce high value-added natural products (medicines, dietary supplements, functional food & cosmetics). These wastes are rich in phenolic compounds of great biological and pharmaceutical interest because of their antioxidant properties. Polyphenols are an important group of phytochemicals that have gained increased attention in research since they were found to be able to affect the growth of cancer cells and affect metabolic syndrome or cardiovascular ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 12/2020)
Το πλήρες κείμενο της διατριβής είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47682
ND
47682
Εναλλακτικός τίτλος
Waste of olive mills and wineries as a source of high added value products for human health (medicines and nutritional supplements): economic and environmental benefits
Συγγραφέας
Τσάρτσου, Ευαγγελία του Χρήστος
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Εργαστηριακής Ιατρικής. Εργαστήριο Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Καμπά Μαρία - Ελένη
Καστανάς Ηλίας
Τζουβελέκας Βαγγέλης
Λιονής Χρήστος
Νότας Γεώργιος
Τζίνιους Μαρία
Συμβουλάκης Εμμανουήλ
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική & Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Άλλες Ιατρικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Πολυφαινόλες; Απόβλητα; Υγεία; Διατροφικά συμπληρώματα; Φυτικά καλλυντικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
346 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα