Έλεγχος της παραγωγής ωχρατοξίνης Α σε στελέχη Aspergillus carbonarius από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών μέσω μελέτης της γονιδιακής έκφρασης υπό την επίδραση διαφορετικών οικοφυσιολογικών παραγόντων

Περίληψη

Η ωχρατοτοξίνη Α (ΩΤΑ) είναι ένας δευτερογενής μεταβολίτης που αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες μυκοτοξίνες, καθώς η παρουσία της στη διατροφική αλυσίδα προκαλεί σοβαρούς κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία. Η επιμόλυνση των σταφυλιών με ΩΤΑ οφείλεται κυρίως στην παρουσία των μαύρων Ασπέργιλλων (Aspergillus section Nigri) μεταξύ των οποίων ο μύκητας Αspergillus carbonarius έχει αναγνωριστεί ως ο κύριος παραγωγός ΩΤΑ στα σταφύλια και στα παράγωγα προϊόντα (χυμός σταφυλιών, σταφίδες και οίνος). Ο μύκητας είναι δυνητικά παθογόνος, παρουσιάζει ευρεία διασπορά στο περιβάλλον και χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτη ικανότητα να ανθίσταται σε διάφορους παράγοντες καταπόνησης, γεγονός που του επιτρέπει να επιβιώνει σε μεγάλο εύρος κλιματολογικών συνθηκών και θρεπτικών υποστρωμάτων. Η συχνή παρουσία του μύκητα οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξή του, η οποία συντελεί στην επιμόλυνση των σταφυλιών, ειδικότερα προς το τέλος του σταδίου του περκασμού (veraison). Σήμερα, η ΩΤΑ εξακολουθεί να αποτελεί σημ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Ochratotoxin A (OTA) is a secondary metabolite which is one of the most widely distributed mycotoxins since dietary exposure causes major health risks. Contamination of grapes with OTA is mainly caused by black Aspergilli, among which Aspergillus carbonarius is recognized as the main OTA producer in grapes and their derivatives (grape juice, raisins and wine). This potential pathogenic fungus has wide distribution in the environment and is characterized by a remarkable ability to proliferate under a variety of stress conditions, enabling thus its growth in a wide range of environmental conditions and substrates. A. carbonarius frequent occurrence could be attributed to its rapid growth resulting in grape contamination especially in the late veraison stage. Nowdays, OTA control still remains a challenge of continuous efforts in order to meet food safety standards in the production of wine and table grapes. Current knowledge suggests that OTA production is under the control of various ec ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 6/2020)
Το πλήρες κείμενο της διατριβής είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από τη Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45543
ND
45543
Εναλλακτικός τίτλος
Monitoring of ochratoxin A production of aspergillus carbonarius isolates from greek grapes through gene expression studies under different ecophysiological factors
Συγγραφέας
Λάππα, Ιλιάδα Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Πανάγου Ευστάθιος
Τσακαλίδου Ευθυμία
Τσιτσιγιάννης Δημήτριος
Νυχάς Γεώργιος - Ιωάννης
Ζερβάκης Γεώργιος
Δροσινός Ελευθέριος
Κίζης Δημοσθένης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Βιολογικές Επιστήμες
Γεωργικές Επιστήμες
Άλλες Γεωργικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Ωχρατοξίνη Α; Σταφύλια; Γονιδιακή έκφραση; Μεταγραφή; 'Ελεγχος τοξίνης; Αιθέρια έλαια; Αναστολή ανάπτυξης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
208 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.