Λυοφιλιωμένη καλλιέργεια kefir στη ζύμωση τυρογάλακτος

Περίληψη

Η μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων που συντελέσθηκε τα τελευταία 50 χρόνια προκάλεσε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή τυρογάλακτος. Οι ποσότητες που παράγονται παγκοσμίως είναι τεράστιες και στο μεγαλύτερό τους ποσοστό παραμένουν αδιάθετες. Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί μέχρι πρόσφατα για την παραλαβή των πρωτεϊνών του τυρογάλακτος αφήνουν τη λακτόζη ανεκμετάλλευτη, η οποία και ενοχοποιείται κυρίως για το υψηλό Βιολογικά Απαιτούμενο Οξυγόνο (B.O.D.) που συνοδεύει αυτό το απόβλητο. Έτσι, το τυρόγαλα μεταφέρεται σε υδάτινους αποδέκτες, προκαλώντας σημαντική μόλυνση, καθώς συνιστά άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Οι ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από τις οικολογικές οργανώσεις, η ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση των νέων γενιών και η ανάγκη για αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων της γης καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης από την επιστημονική κοινότητα σε συνεργασία με τις βιομηχανίες γάλακτος. Αρκετές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σχετικά μ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The increase in the consumption of dairy products that occurred during the last 50 years has caused a great increase in the production of whey. The quantities that are produced world wide annually are enormous, the largest percent of which remain unused. The current technologies for the isolation of whey proteins leave whey lactose unexploited. Lactose is mainly responsible of the high Biologically Oxygen Demand (B.O.D.) that whey possesses. Whey is disposed in rivers and lakes, causing serious pollution, acting as an ideal substrate for the growth of microorganisms. The gradually increasing pressure from ecological organizations, based on the developed environmental consciousness of the new generations along with the demand for exploitation of every natural resource, stress the need for a solution from the scientific society in collaboration with the dairy industry. A great number of studies have been published relevant to the development of new technologies for the exploitation of w ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/26450
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/26450
ND
26450
Εναλλακτικός τίτλος
Freeze dried kefir on whey fermentation
Συγγραφέας
Παπαβασιλείου, Γεώργιος (Πατρώνυμο: Χρήστος)
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Κουτίνας Αθανάσιος
Μπλέκας Γεώργιος
Κοντομηνάς Μιχαήλ
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Κιοσέογλου Βασίλειος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Κεφίρ; Τυρόγαλα; Λυοφιλίωση; Αλκοολική ζύμωση; Ακινητοποίηση σε απολιγνηνοποιημένα υλικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
πιν., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)